3.3.2016 14:06

Τσικνίζουμε;

ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

Ταβέρνες, εστιατόρια και ξενοδοχεία σήμερα, Τσικνοπέμπτη στροβιλίζονται στο ρυθμό του κρέατος. Σχάρες, σούβλες και φούρνοι δουλεύουν στο φουλ.

Έχει κάτι γαργαλιστικό η μυρωδιά του ψητού κρέατος που μας ξεσηκώνει. Μια τζούρα τσίκνα ξυπνάει τη μυστηριώδη λειτουργία: όταν οι ζεματιστές θράκες με τα κοψίδια θυμιατίζουν, ασκούν έναν περίεργο μαγνητισμό.. Οι μάστορες του σηκώνουν τα μανίκια και παϊδάκια, αρνίσιες συκωταριές, κοκορέτσια, μπριζολάκια, χοιρινά, μοσχαρίσια και λουκάνικα, μπιφτέκια, κεμπάπ, στήνουν καλειδοσκοπικό πανηγύρι. Το μενού συμπληρώνουν πατάτες, τηγανητά κολοκυθάκια, τζατζίκι, τυροκαυτερή, χωριάτικη και καμιά λαχανοσαλάτα και το φαγοπότι ξεκινά από νωρίς το μεσημέρι.8 διαφορετικά σενάρια ετοιμάσαμε για την Τσικνοπέμπτη και δεν έχετε παρά να διαλέξετε ένα από αυτά

 

 

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

 

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

 

 

 

Κυριλέ καταστάσεις

Το βράδυ της Τσικνοπέμτης το εστιατόριο "ΠΥΡΓΟΣ" στο Ελληνικό Κάστρο έχει ετοιμάσει λαχταριστό μπουφέ γεμάτο με εκλεκτούς μεζέδες, σαλάτες, κρεατικά και γλυκά, συντροφιά με την ορχήστρα του Αλέκου και της Κικής Γεωργούλη!

Πληροφορίες - Κρατήσεις στο 22710 44740.

 

Παραλιακά ρίξτε Άγκυρα

Ακόμη και τον χειμώνα ο Μ. Λημνιώνας είναι όμορφος και τον ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο οι γεύσεις της Άγκυρας. Ειδικά για τη Τσικνοπέμπτη, και για ευνόητους λόγους ο Γιώργος μας προτείνει να βάλουμε τα... φαρδιά μας ρούχα  και να γιορτάσουμε μαζί με ζωντανή μουσική τη γιορτή της χοληστερίνης με μεγάλη ποικιλία κρεατικών και μεζέδων! Μην φύγετε χωρίς να γευτείτε τηγανιά χοιρινή και  πικάντικο κοτόπουλο.
Τηλ κρατήσεων:6944585810,22710 31859,32178!!!!

 

Αλάτι και Πιπέρι
Ένα ολοκληρωμένο μενού με κόστος απολύτως λογικό, 11 ευρώ το άτομο έχει ετοιμάσει το "Αλάτι + Πιπέρι" στον Καρφά, για την Τσικνοπέμπτη:  Σαλάτα, Ποικιλία Κρεάτων , Γλυκό
11.00 ευρώ το άτομο
Τηλ. κρατήσεων 6948106018
6947377400

 

 

Κεχριμπάρι, τόσοι μεζέδες όσες και οι χάντρες του

Την τιμητική του έχει και σήμερα το Κεχριμπάρι, που όπως κάθε μέρα θα είναι ανοικτά για μεσημέρι θα κλείσει το απόγευμα και ξανά πάλι το βραδάκι. Στα πλούσια μεζεδάκια της Μαρίας θα προστεθούν και κάποια ειδικά για την ημέρα αν και το ποια ακριβώς θα είναι αυτά θα το ανακαλύψετε διαβαίνοντας τη φιλόξενη πόρτα του Κεχριμπαριού. Επειδή η κουζίνα είναι περιζήτητη και τα τραπέζια λίγα καλό θα είναι να κάνετε μια κράτηση στο τηλ. 6942425459.

 

 

 

Κεντρικά και αυθεντικά

Μεσημέρι και βράδυ με την ποιότητα και την ποικιλία των εδεσμάτων που το χαρακτηρίζουν το Κεντρικό, θα μας περιμένει κι αυτή την Τσικνοπέμπτη. Το μενού λίγο πολύ σε όλους γνωστό, η εξυπηρέτηση και το περιβάλλον άψογα, με μια καλή παρέα και δεν θα περιμένατε τίποτα παραπάνω για μια αξέχαστη Τσικνοπέμπτη.

 

Λαδάδικο

Από τις 12.00 το μεσημέρι θα είναι ανοικτό σήμερα το Λαδάδικο με τους εκλεκτούς μεζέδες του που θα συνδυαστούν με ούζο, τσίπουρο, κρασί ή ότι άλλο τραβά η όρεξη μας. Για σήμερα ο σεφ μας έχει ετοιμάζει ένα πιάτο που ονομάζεται... Χοληστερίνη! Περιέχει  ντομάτα, καπνιστό χοιρινό, μπέικον, πίτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, τυρί τηγανητό, και αυγό τηγανητό

τηλ  2271102463/6972224037

 

Μεζές και μουσικές καταστάσεις                                                               

Στον Μεζέ, η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται από τις 12.00, οπότε λόγω Απλωταριάς μπορεί αν συνδυαστεί με τα πρωινά ψώνια και τις υπόλοιπες δουλειές. Τα κρεατικά, τα ψητά και τα κοψίδια συμπληρώνουν οι πεντανόστιμοι μεζέδες.

Το βράδυ το μενού θα είναι το ίδιο αλλά ο Γ. Καρνουπάκης με τον Π. Ξύδα θα συμβάλλουν μουσικά στο απογειώνοντας όλες τις αισθήσεις και το κέφι μας παράλληλα.

 

Εκτός ορίων

Για εκείνους που θέλουν να συνδυάσουν το Τσίκνισμα με μια βόλτα στην ύπαιθρο η Πλατεία Μπου στον Άγιο Γιώργη είναι η καλύτερη επιλογή. Διαλεκτά ψητά στα κάρβουνα, σουβλάκια, κοντοσούβλια κι ότι άλλο τραβά η όρεξη σας μαζί με εκλεκτά λαχανικά και χειροποίητους μεζέδες. Δοκιμάστε και συνδυάστε με Αγιωργούσικη σούμα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ