31.7.2013 9:32

Τρία σενάρια για το "οπλισμένο" φουσκωτό της Χίου

ΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ 2011 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ 1 ΝΕΚΡΟ ΚΟΥΡΔΟ

Διακίνηση και εμπορία όπλων, εγχώρια τρομοκρατία ή τουρκική ένοπλη οργάνωση που εδρεύει στην Ελλάδα;

Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν οι Αρχές, μετά την ανεύρεση οπλισμού σε φουσκωτό σκάφος μεταξύ Χίου και Οινουσών, ενώ οι έρευνες δεν αφήνουν έξω και το ενδεχόμενο ύπαρξης δικτύου τουρκικής ένοπλης οργάνωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το πρωί της Τρίτης όταν σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής ακτοφυλακής, που περιπολούσε προληπτικά για παράνομους μετανάστες ανοιχτά της Χίου, ένα φουσκωτό σκάφος και το προσέγγισε για έλεγχο «ρουτίνας». Οι επιβάτες του φουσκωτού δεν έκαναν προσπάθεια να διαφύγουν και στον έλεγχο, που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν δύο αντιαρματικούς όλμους, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες και μεγάλο αριθμό έτοιμων εκρηκτικών μηχανισμών. Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού που μίλησαν στο protothema.gr, τα όπλα δεν φέρουν σειριακούς αριθμούς και δεν προέρχονται από το οπλοστάσιο του ελληνικού στρατού αν και για προληπτικούς λόγους έχουν ξεκινήσει καταμετρήσεις σε όλες τις μονάδες.

Και οι τέσσερις επιβαίνοντες, δύο Έλληνες και δύο Τούρκοι Κουρδικής καταγωγής, συνελήφθησαν ενώ όπως έγινε γνωστό το σκάφος είχε κατεύθυνση την Τουρκία. Μάλιστα, ο ένας Έλληνας που είναι σπουδαστής στη χολή του Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, δήλωσε ότι προσελήφθη με αμοιβή 500 ευρώ, για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία και ότι δεν ήξερε τι μετέφερε. Αργότερα έγιναν άλλες δύο συλλήψεις στη Χίο όταν οι Λιμενικοί θεώρησαν ύποπτες τις κινήσεις δύο ανδρών κοντά στο σημείο που είχε αγκυροβολήσει το σκάφος. Το αυτοκίνητο τους εξετάστηκε ενδελεχώς από την Αντιτρομοκρατική και στο πορτ μπαγκάζ εντοπίστηκε ένα σωσίβιο, σχοινί και άλλα αντικείμενα.

Έρευνες σε σπίτια σε Αθήνα, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη - Δεκάδες προσαγωγές

Μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων των συλληφθέντων, σήμανε συναγερμός στην αντιτρομοκρατική, η οποία ξεκίνησε έρευνες σε σπίτια που είχαν ενοικιάσει τα συγκεκριμένα άτομα σε Αθήνα, Κόρινθο και Θεσσαλονίκη. Συνολικά φαίνεται να έχουν γίνει 14 προσαγωγές ατόμων με τις δύο τελευταίες να έγιναν αργά χθες τη νύχτα στη Χίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις έρευνες, έγιναν 9 προσαγωγές από την περιοχή των Εξαρχείων, και 3 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, Ελλήνων, καθώς και αλλοδαπών. Στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια στεγάζεται μια επιτροπή αλληλεγγύης για Κούρδους κρατούμενους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής συγκεντρώνουν οι δύο Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι είναι γνωστοί στις αρχές για ένοπλη δράση στη χώρα τους, αλλά και ο ένας Έλληνας συνεργάτης τους. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για ενδεχόμενη μεταφορά όπλων από ένοπλη  οργάνωση της γειτονικής χώρας -πιθανόν το Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος (DΗΚΡ-C) ή το PKK - προς την Τουρκία με σκοπό να πραγματοποιηθούν ένοπλες επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος, πιθανότατα στη Σμύρνη. 

Προσφάτως είχαν υπάρξει αναφορές στον τουρκικό Τύπο για συσχετισμό επιθέσεων Κούρδων εξτρεμιστών στην Τουρκία με τον χώρο κράτησης λαθρομεταναστών στο Λαύριο. Αναφέρεται επιπλέον ότι την περίοδο 1996-98 οι τουρκικές Αρχές είχαν κατηγορήσει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ότι προχωρούν σε εκπαίδευση Κούρδων εξτρεμιστών σε περιοχή της Ευβοίας προκειμένου να προχωρούν σε αιματηρές επιχειρήσεις σε τουρκικό έδαφος. Οι καταγγελίες αυτές αυξήθηκαν μετά τον εντοπισμό στην περιοχή της Δροσιάς στην Αθήνα ενός μυστηριώδους Κούρδου, του Σέιντο Χαζάρ, ο οποίος φέρεται να αναφέρθηκε σε αυτήν την «εκπαίδευσή» του από στελέχη της ΕΥΠ και από ιδιώτες!

Στελέχη της ΕΛΑΣ εξέφραζαν φόβους η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί πιέσεις και κατηγορίες από την τουρκική και την αμερικανική πλευρά ότι υποβοηθά Κούρδους εξτρεμιστές και ότι επιτρέπει εκπόρευση επιθέσεων προς την Τουρκία από το ελληνικό έδαφος.

Συσχετισμοί

Δεν έλειψαν και οι συσχετισμοί με μια έκρηξη χειροβομβίδας που είχε γίνει στις 5 Οκτωβρίου 2011 στην οδό Υψηλάντου 27 στην περιοχή της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε είχε σκοτωθεί ένας 32χρονος Κούρδος . Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν τότε και πάλι αντιαρματικά, πολυβόλα, εννέα χειροβομβίδες, άλλες εκρηκτικές ύλες και άλλος οπλισμός. Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε κουρδική οργάνωση η οποία προετοίμαζε πιθανόν επιθέσεις σε ελληνικό και τουρκικό έδαφος. Τότε η εκρηξη αυτή είχε αποδοθεί στην DΗΚΡ-C η οποία μάλιστα είχε εκδώσει προκήρυξη που αναφερόταν σε συνέχιση της δράσης της. Τώρα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι οι συλληφθέντες στις Οινούσσες σχετίζονται με την υπόθεση της έκρηξης του 2011 στην Θεσσαλονίκη και το δίκτυο της τουρκικής ένοπλης οργάνωσης.

 

Διαβάστε επίσης το εκτενές ρεπορτάζ του "π" λίγη ώρα μετά το περιστατικό: Σε εξέλιξη έρευνες της αντιτρομοκρατικής στη Χίο (RSS)

 

Πρωτογενές ρεπορτάζ "π" με πληροφορίες από protothema.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ