20.5.2015 13:58

Τον λόγο έχουν οι δικηγόροι

ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΝ Ι.Μ. ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ Γ.Ο.Χ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΗ

Νέες εξελίξεις και μάλιστα σύντομα αναμένονται στη διαδικασία αποσφράγισης των τμημάτων της Μονής Αγίων Πατέρων που σφραγίστηκαν έπειτα από προσφυγή της Ι.Μ. Χίου την περασμένη Παρασκευή και υπό τη σκιά της ξαφνικής εκδημίας του Ηγουμένου του Μοναστηριού  μακαριστού Αμβροσίου.

Τι προβλέπει η διαδικασία

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «π» ο αρμόδιος συμβολαιογράφος  Π. Γανιάρης, η διαδικασία της αποσφράγισης είναι ακριβώς όπως και η διαδικασία της σφράγισης.

«Αυτό σημαίνει ότι για να ανοίξουν οι κλειστοί χώρου, οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον θα πρέπει να κάνει αίτηση στο Ειρηνοδικείο, το οποίο στη συνέχεια θα αποφασίσει αν συντρέχουν λόγοι για την αποσφράγιση. Σε αυτή την περίπτωση ακολουθεί συνήθως και η διαδικασία καταγραφής πάλι με την παρουσία συμβολαιογράφου», δήλωσε στον «π» ο κ. Γανιάρης.

«Είμαστε σε αναμονή»

Με αυτή τη φράση ο Μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας της Εκκλησίας των Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών κ. Χρυσόστομος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Μονής.

«Οι μοναχοί έχουν εγκατασταθεί στη Μονή και μάλιστα την ερχόμενη Παρασκευή θα τελεστούν τα εννιάμερα του μακαριστού Ηγουμένου. Προς το παρόν η κατάσταση είναι στάσιμη. Παρακολουθούμε από κοντά την υπόθεση, την οποία έχουν αναλάβει οι δικηγόροι της Ιεράς μας Συνόδου», ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος στον «π».

Σχολιάζοντας πάντως την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ι.Μ. Χίου, ότι η σφράγιση προήλθε ως αποτέλεσμα αιτήματος «στενών συνεργατών του Ηγουμένου Αμβροσίου», ο ίδιος σημείωσε: «Είναι δυνατόν η Μητρόπολη να είναι ουραγός κάθε συμβούλου και κάθε στενού συνεργάτη ενός Ηγουμένου;».

Λιτή και περιεκτική δήλωση

Εξηγήσεις για τα όσα διαδραματίστηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, θέλησε να δώσει έπειτα από 3 ημέρες σιωπής η Μητρόπολη Χίου που με δελτίο Τύπου λίγων γραμμών επικαλείται αίτημα των στενών συνεργατών του Αμβρόσιου.

Χωρίς να διευκρινίζει τον όρο «στενοί συνεργάτες», το γραφείο Τύπου της Μητρόπολης σημειώνει τα εξής:

«Στενοί συνεργάτες του γέροντος Αμβροσίου, την Παρασκευή το πρωί, 15 Μαΐου 2015, ζήτησαν τη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου για τη διαφύλαξη των κειμηλίων της Ιεράς Σκήτης των Αγίων Πατέρων. Η Ιερά Μητρόπολη μετά από συνεννόηση με τον νομικό σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, απευθύνθηκε στους κατά νόμον αρμοδίους φορείς. Η σφράγιση για τη διαφύλαξη των κειμηλίων έγινε με την παρουσία στενών συνεργατών του γέροντος Αμβροσίου».

Επιπλέον σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο «π» με τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου τόνισε ότι πέρα από τη διαφύλαξη των κειμηλίων της Μονής που εντάσσονται στη σφαίρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χίου, η Μητρόπολη δεν έχει καμία άλλη αξίωση επί της Μονής ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ