27.1.2017 9:39

Τον γκρέμισε η αδιαφορία !

ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΛΑΒΙΑ!

Πριν από 12 χρόνια, το 2005 είχαμε παρουσιάσει με θαυμασμό το καταπληκτικό αρχιτεκτόνημα της  Καθολικής εκκλησίας  Αγίου Ιωάννη των Ιωαννιτών Ιπποτών της Μάλτας (Ιησουητών) στα Σκλαβιά ,το οποίο έχει κυρηχθεί Ιστορικό και διατηρητέο μνημείο μαζί με την περιοχή των Σκλαβιών, μετά από ενέργειες του Δημήτρη Μελαχροινούδη. Δυστυχώς σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου έχει γκρεμιστεί και το υπόλοιπο είναι ετοιμόρροπο, μάλλον δεν θα αντέξει τα νερά και αυτού του χειμώνα. Ο ναός βρίσκεται κοντά στον πύργο των Ιουστινιάνι. Η πέτρινη οροφή και οι τοίχοι του έχουν καταρρεύσει απο το σεισμό του 1881, αλλά σύμφωνα με το Δ. Μελαχροινούδη το εσωτερικό του συλήθηκε και καταστράφηκε κυρίως απο το λόχο που είχε στρατοπεδεύσει εκεί για αρκετό διάστημα την περίοδο της επιστράτευσης του 1974 και στην συνέχεια απο άγνωστους που αφαίρεσαν ότι πολύτιμο είχε απομείνει.

Οι  πρώτες φωτογραφίες του 2005 δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή οικτρή πραγματικότητα! Το εκπληκτικό αρχιτεκτόνημα σχεδόν έχει γκρεμιστεί ολοκληρωτικά, και ο νότιος τοίχος δεν θα αντέξει πολύ ακόμη! Η πρόσοψη του αρχιτεκτονήματος είναι ετοιμόρροπη, αλλά δεν έχει πέσει γιατί τη στηρίζουν τα κλαδιά του τεράστιου δέντρου, της οξιάς Ορφανίδη. Το γκρέμισαν η ανθρώπινη αδιαφορία, ο χρόνος και ο καιρός
Κατάρρευση
Ο Δ. Μελαχροινούδης επισκέφθηκε την εκκλησία πέρσι και  διαπίστωσε ότι ήταν πιά έτοιμη να γκρεμιστεί, Ενημέρωσε την αρχαιολογία, τόνισε ότι αν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση θα χαθεί ή θα πρέπει μετά να αποκατασταθεί με τρομερά έξοδα, αλλά η υπηρεσία, δεν έκανε τίποτα και το εκπληκτικό αρχιτεκτόνημα κατέρρευσε!

Ιστορία
Σύμφωνα με στοιχεία από το πεντάτομο έργο του Γ. Ζολλώτα ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ τόμος Α2 σελ.345, και το  βιβλίο του Δόκτωρος Χαράλαμπου Γεωργίου Χάρη "Σκλαβιά - Θολοποτάμι - Ένα ειδυλλιακό τοπίο της Χίου»,  στην περιοχή των Σκλαβιών ανατολικά του Θολοποταμίου οι Γενοβέζοι είχαν δύο ναούς στο όνομα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Η παλιά εκκλησία ήταν η βασική Λατινική όλων των Γενοβέζων αρχόντων στα Σκλαβιά γιατί δεν είχαν δικές τους εκκλησίες. Ο ναός βρίσκεται κοντά στον πύργο των Ιουστινιάνι. Η πέτρινη οροφή και οι τοίχοι του έχουν καταρρεύσει απο το σεισμό του 1881, αλλά σύμφωνα με το Δ. Μελαχροινούδη το εσωτερικό του συλήθηκε και καταστράφηκε κυρίως απο το λόχο που είχε στρατοπεδεύσει εκεί για αρκετό διάστημα την περίοδο της επιστράτευσης του 1974 και στην συνέχεια απο άγνωστους που αφαίρεσαν ότι πολύτιμο είχε απομείνει.

Το σχεδιάγραμα της εκκλησίας έχει σχεδιαστεί απο τον Arnold Smith, ο οποίος δούλευε για λογαριασμό του μεγάλου ευεργέτη Φίλιππου Αργέντη. Παρόμοιο σχεδιάγραμμα έχει κατασκευάσει και ο αρχιτέκτων δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ