10.11.2014 9:52

Τίτλοι τέλους για το Σύνδεσμο Κληρικών;

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ «ΚΟΛΩΝΕΣ» ΤΟΥ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΠΥΡΡΟΣ

Την αναμενόμενη τροχιά διαγράφει ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου. Οι παραιτήσεις των δυο ιδρυτικών μελών του,π. Γεωργίου Κωνσταντίνου (προέδρου) και π. Δημ. Πύρρου,  στη μη δημοσιοποιημένη Γενική Συνέλευση των μελών του της περασμένης εβδομάδας δίνουν τη χαριστική βολή στο Σύνδεσμο, τουλάχιστον με τη μορφή που συστήθηκε στη Χίο πριν κάποια χρόνια.

Η «άλωση» του από ιερείς με λιγότερο διεκδικητικό πνεύμα και το σύστημα δημοκρατικότερης λειτουργίας του κλήρου από το νυν Μητροπολίτη συντελούν καθοριστικά στη σημαντική μετεξέλιξη του Συνδέσμου, δίχως πια να αποκλείεται και η σταδιακή του πλήρης αδρανοποίηση. Σε μια τέτοια κατάσταση εξάλλου είχε σχεδόν περιπέσει το τελευταίο διάστημα.

Τα Μεστά

Κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων, τα οποία εξώθησαν σε «ηρωική έξοδο» τα δυο ιδρυτικά στελέχη του, η συνειδητοποίηση της διαφορετικής φιλοσοφίας τους από σημαντικό τμήμα των μελών και της διοίκησης του Συνδέσμου. Τα αποκαλυπτήρια σε ένα ως τότε συγκεκαλυμένο πρόβλημα ήρθαν μόνα τους μετά την κληρικόλαϊκή σύναξη των Μεστών, που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του ιερέα του χωριού. Τα γεγονότα που αποκάλυψε τότε ο «π» είχαν σαν αποτέλεσμα να διαφανούν οι δυο διαφορετικές τάσεις στο σώμα του Συνδέσμου. Με δήλωση του ο πρώην πλέον πρόεδρος, π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, είχε εμμέσως καταδικάσει τον τρόπο απομάκρυνσης από τα Μεστά του ιερέως, λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα όμως μέλη της διοικήσεως του Συνδέσμου είχαν πλήρως διαφοροποιηθεί, καλύπτοντας τον τρόπο δράσης του Σεβασμιώτατου Χίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για καθαρά προσωπική θέση του προέδρου του Συνδέσμου. Ήταν πια εμφανές ότι δυο τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις δεν χωρούσαν μέσα στην ίδια διοίκηση.

Υπέβαλαν παραίτηση

Την περασμένη εβδομάδα διαδραματίστηκε το αμέσως επόμενο αναμενόμενο επεισόδιο. Οι πατ. Γ. Κωνσταντίνου και Δημ. Πύρρος υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, το σύνολο σχεδόν των ιερέων επιχείρησε να τους μεταπείσει, με τον π. Γ. Κωνσταντίνου να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι και να εύχεται ολόθερμα η δράση του Συνδέσμου να συνεχιστεί με το ίδιο πάθος προάσπισης των δικαιωμάτων των ιερέων του νησιού μας. Προσωρινός προεδρεύον ανέλαβε ο π. Γ. Χανδρής, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τον απερχόμενο πρόεδρο σύντομα να αποχωρεί και από το πόστο των Μητροπολιτικών γραφείων που διέθετε, περιοριζόμενος στη διακονία των πιστών της Καλλιμασιάς.

Η … άλωση

Αναζητώντας κανείς τα αίτια που οδηγούν στη σταδιακή απονεύρωση του Συνδέσμου δεν έχει παρά να σταθεί κυρίως στην πιο δημοκρατική λειτουργία της Ιεράς Μητροπόλεως κατά την περίοδο ποιμαντορίας του κ.κ. Μάρκου. Κατ’ αρχήν τα ίδια τα μέλη της διοικήσεως του ορθά δεν επέδειξαν συγκρουσιακή διάθεση απ’ το ξεκίνημα. Παράλληλα όμως ατόνησε και το πνευματικό τους έργο, στην ουσία ο Σύνδεσμος έπαψε να παράγει, με τον πρόεδρο του να κάνει το επιπλέον λάθος της ενσωμάτωσης του στη δύναμη των μητροπολιτικών γραφείων.

Η ίδια η τακτική του κ.κ. Μάρκου, να εφαρμόσει σημαντικό μέρος των αιτημάτων του Συνδέσμου, κυρίως ως προς την προκήρυξη θέσεων, να παρίσταται ορισμένες φορές σε Συνελεύσεις του και να συγκαλεί ο ίδιος μηνιαίες συναντήσεις με τους ιερείς, κάνοντας τους κοινωνούς των εξελίξεων στην Ιερά Μητρόπολη, ήταν από μόνη της καθοριστική για την πορεία του. Στη σύνθεση του Συνδέσμου μπήκαν και ιερείς με τυφλή προσήλωση στο Σεβασμιώτατο Χίου κι έτσι δεν άργησε η … άλωση.

Είναι απαραίτητος;

Το ερώτημα αν η παρουσία του Συνδέσμου είναι σήμερα απαραίτητη δεν μπορεί να απαντηθεί από κανέναν που βρίσκεται έξω από το χορό. Δημιουργήθηκε σε εκκλησιαστικούς καιρούς διαφορετικούς κι ίσως αυτή είναι η καθοριστική αιτία της σημερινής του εικόνας. Αν οι πατέρες που θα κληθούν να του δώσουν ώθηση με τη νέα του σύνθεση είναι σε θέση να τον μετεξελίξουν, σίγουρα μπορεί να διαδραματίσει επωφελή ρόλο και στα τοπικά και στα εκκλησιαστικά μας πράγματα. Αν απλώς επιχειρήσουν να παρατείνουν τη σημερινή ζωή του, μάλλον δεν έχει κανένα απολύτως νόημα η παρουσία του. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ