21.9.2012 12:03

Τίμησαν τον ήρωα του ΕΑΜ Ανθυπολοχαγό Ι. Καλαμπόκα (ΒΙΝΤΕΟ)

68Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

 

Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και μαθητών της πόλης της Χίου, εορτάστηκε σήμερα το πρωί η 68η επέτειος από την απελευθέρωση της Χίου από τους Γερμανούς.

Η επέτειος που ξεκίνησε με δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Χίου κατέληξε σε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιάσονα Καλαμπόκα στο πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι μνήμες ξύπνησαν όταν κατέθεσε στεφάνι ο συναγωνιστής του Ιάσονα Καλαμπόκα και μέλος του ΕΑΜ Δημήτρης Κουσκουσάκης ο οποίος με δάκρυα στα μάτια φώναξε «Γεια σου σύντροφε Γιώργο» καθώς έτσι ήταν το συνθηματικό του.

Αργότερα ο ίδιος στις κάμερες αφηγήθηκε τις τελευταίες στιγμές του Ιάσονα Καλαμπόκα, όταν έπεσε νεκρός στις 6/9/1944 από Ναζιστικά πυρά, λίγες ώρες πριν την απελευθέρωση της Χίου.

 

Η ιστορία του Ιάσονα Καλαμπόκα

Ο  ανθυπολοχαγός Ιάσωνας Καλαμπόκας, με το ψευδώνυμο Γιώργος Σταυράκης και το συνθηματικό Lamb γεννήθηκε στην Αρκαδία.

Υπήρξε άριστος μαθητής με ιδιαίτερη κλίση στα ελληνικά. Πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας τους Ιταλούς όπου και διακρίθηκε. Προτάθηκε για την απονομή χρυσού αριστείου ανδρείας. Φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων στη Καβάλα και μετά μεταφέρθηκε στην Κρήτη όπου ανδραγάθησε επανειλημμένα. Με την κατάληψη της Κρήτης κατόρθωσε να επιβιβαστεί σε ένα συμμαχικό πλοίο και να φτάσει στην Μέση Ανατολή. Έλαβε μέρος σε αλλεπάλληλες μάχες στην έρημο και στο Ελ Αλαμέιν φανέρωσε όλες τις πολεμικές του αρετές.

 

Λόγω του απαράμιλλου θάρρους του, της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας του επιλέχθηκε ώστε να εκπαιδευτεί στη σχολή της Χάιφας ειδική στην εκπαίδευση μυστικών πρακτόρων. Του ανατέθηκαν αμέτρητες μυστικές αποστολές τις οποίες έφερε όλες σε πέρας με επιτυχία.

Δυστυχώς το νήμα της ζωής του έμελε να κοπεί στη Χίο όπου είχε σταλεί για μία ακόμη μυστική υπηρεσία μεγάλης σπουδαιότητας. Την ανακάλυψη και καταστροφή της πιο σημαντικής βάσης κατασκοπείας και αντικατασκοπίας των Γερμανών σε ολόκληρο το κατεχόμενο Αιγαίο που έδρευε στο νησί.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1944, λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση, σκοτώθηκε στην οδό Αγίου Συμεών της πόλης της Χίου από εχθρικά πυρά κατόπιν προδοσίας.

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ