13.3.2014 11:43

Τιμή στον αξεπέραστο Γ. Κρόκο

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 7ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ «7Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΘΩΜΑ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΟΚΟΣ»»

Το όνομα του Καλλιμασιώτη δασκάλου, ποιητή και πεζογράφου Γιώργη Κρόκου θα δοθεί στο 7ο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Θωμά σύμφωνα με την εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

Ο Σύλλογος θέλοντας να αποδώσει όνομα σε ένα από τα ιστορικότερα σχολεία της Χίου που λειτούργησε και ως γυναικεία φυλακή από την οποία πέρασαν πολλές γυναίκες όπως η αείμνηστη Διδώ Σωτηρίου, κατέληξε στον Καλλιμασιώτη Γιώργη Κρόκο αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολύπλευρη προσφορά του στον τόπο και στην παιδεία.

Ο Γιώργης Κρόκος

Ο αείμνηστος Γιώργης Κρόκος υπήρξε μια πολύπλευρη και πολυτάλαντη προσωπικότητα. Στο επάγγελμα δάσκαλος, αγάπησε τα παιδιά με πάθος, απόφοιτος της Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιητής, πεζογράφος, μουσικός, ιεροψάλτης, λαογράφος, θεατρικός συγγραφέας. Ακάματος εργάτης του πνεύματος δούλευε συνεχώς μέχρι τις τελευταίες του στιγμές. Μας άφησε περί τα εξήντα βιβλία ποιητικά, πεζογραφικά λαογραφικά και θεατρικά και πλήθος ανέκδοτων έργων.

Για το ποιητικό του έργο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, από δήμους της χώρας μας και από πολλά πολιτιστικά και επιστημονικά σωματεία της Χίου και όλης της Ελλάδας.

Για το έργο του μίλησαν με εγκωμιαστικά λόγια οι πλέον έγκριτοι πανεπιστημιακοί καθηγητές: Μερακλής, Καλλέργης, Λουκάτος, Χαραλαμπάκης, Κουκουλομάτης, Παπαδογιαννάκης, Αναγωνστόπουλος, Μιρασγέζη, Γκενάκου και κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών: Στασινόπουλος, Λούρος, Τσάτσος και άλλοι.

Σήμερα ασχολούνται με το έργο του πολλοί φοιτητές των παιδαγωγικών τμημάτων των πανεπιστημίων και πολλοί κριτικοί κατατάσσουν την "Ελληνιάδα" του δίπλα στα μεγάλα ποιητικά έργα του Παλαμά, του Σεφέρη και του Ελύτη.

Αμέσως μετά το θάνατο του το 1997 υπήρξε εισήγηση στην τότε δημοτική αρχή να πάρει μια οδό του Δήμου το όνομα του και να τοποθετηθεί η προτομή του στο Δημοτικό Κήπο.

Το αίτημα αυτό ως προς το πρώτο μέρος, ικανοποιήθηκε καθώς δόθηκε το όνομα του σε ένα χωματόδρομο στο Λατόμι, με ένα μόνο σπίτι.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ