4.4.2013 12:19

Θησαυρός με ημερομηνία λήξης στην καμένη δασική έκταση Αυγωνύμων – Αναβάτου

• ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΦΥΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΖΗΤΑ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ

Οι στάχτες για κάποιους δημιουργούν ευκαιρίες. Μία πρόσκαιρη ευκαιρία που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου φέρνει στο φως το αίτημα της ελληνικής εταιρίας εμπορίας Μανιταριών «Hellenic Nature P.Co» από την Έδεσσα  προς το Δήμο Χίου να εκμεταλλευθεί ποικιλία μανιταριών που φύονται μετά τις πυρκαγιές για συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην περιοχή των Αυγωνύμων και του Αναβάτου.

Τα μανιτάρια

Στο έγγραφο της εταιρείας δηλώνεται το ενδιαφέρον για την ποικιλία μανιταριών «Morchela», που, όπως διευκρινίζεται, φύονται κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για πολύ μικρή χρονική περίοδο.

«Τα συγκεκριμένα μανιτάρια κατατάσσονται στην κατηγορία των αυτοφυών μανιταριών, τα οποία δεν εμπεριέχονται στον κατάλογο των προστατευμένων ειδών. Σύμφωνα με τις έρευνές μας οι περιοχές που εντοπίζονται τα μανιτάρια «Morchela», είναι ΝΑ και ΒΑ των χωριών του Αναβάτου και των Αυγωνύμων», αναφέρει στην επιστολή της προς το Δήμο Χίου η εκπρόσωπος της εταιρείας Ιωάννα Διαμάντη, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εργασίες συγκομιδής θα πρέπει να γίνουν τη χρονική περίοδο από 5 Απριλίου έως 31 Μαΐου, με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 15 ημερών.

«Τα «Morchela» αποτελούν μία από τις δευτερεύουσες καρπώσεις των δασών που αναπτύσσονται μόνο εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες και όχι κάθε χρόνο, χωρίς τη δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης. Το καρπόσωμα του μύκητα ζει από την ώρα της δημιουργίας του έως και λίγες ημέρες γι’ αυτό η χρονική συγκυρία που δηλώνουμε είναι απόλυτα δεσμευτική για εμάς προκειμένου να καταστεί ιδιαίτερα δυνατή η εμπορική του εκμετάλλευση», αναφέρει η κ. Διαμαντή.

Οι ποσότητες και ο τρόπος συλλογής

Σύμφωνα με την Hellenic Nature η συνολική ποσότητα των υπολογιζόμενων μανιταριών κυμαίνεται από 7-10 τόνους, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η συλλογή τους απαιτεί μόνο ανθρώπινα χέρια και όχι μηχανικά μέσα.

«Η συλλογή των μανιταριών θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση εργατικών χεριών από την τοπική κοινωνία, γεγονός που αποτελεί την πάγια τακτική της εταιρίας μας, για την οποία δεσμευόμαστε και εγγράφως, ύστερα από επίδειξη του τρόπου συλλογής από έμπειρο προσωπικό της Hellenic Nature που διαθέτει την τεχνογνωσία.

Το όφελος που θα προκύψει για την τοπική κοινωνία θα είναι διπλό τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο Δήμου από την είσπραξη τέλους απόληψης, που θα καθορισθεί επί του συνόλου της ποσότητας που τελικά θα αποληφθεί», αναφέρει η εκπρόσωπος της εταιρίας.

Η τιμή

Για δημόσιες εκτάσεις το μίσθωμα, βάση του πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων, φτάνει τα 0,16 ευρώ/κιλό. Η Εταιρεία υπολογίζει ότι κάπου εκεί θα κυμανθεί και η απαίτηση του Δήμου, αν κάνει δεκτό το αίτημα της. Η τιμή διάθεσης τους στην αγορά, ως εξαγώγιμο προϊόν, μεταβάλλεται και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ των 10 – 20 ευρώ/κιλό.

«Τα μανιτάρια είναι ένα δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Δυστυχώς στη χώρα μας τα αφήνουμε ανεκμετάλλευτα, την ώρα που στη γειτονική σας Τουρκία αποδίδουν έσοδα κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», προσθέτει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, κ. Γλαράκης.

Θετική ματιά

Την πρόταση εξετάζει κατ’ αρχήν θετικά ο αντιδήμαρχος Χίου, Π. Στεφάνου, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου ώστε να λάβει την τελική απόφαση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ