8.8.2014 11:00

Θα τα διεκδικήσουν;

Ιστορικά ιερατικά κειμήλια με χιώτικη προέλευση βρέθηκαν στην οικία του αποθανόντα μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη

Πολύτιμα ιερατικά κειμήλια, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό πως βρέθηκαν στην κατοχή του εντοπίστηκαν στην οικία του αποθανόντα Μητροπολίτη πρωήν Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη.

Πρόκειται για το εγκόλπιο του Αγίου Νεκταρίου κτήμα του μακαριστού Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονος Φωστίνη καθώς και για το επιγονάτιο του Αγίου Ανθίμου με το ανάγλυφο το δισκοπότηρο,  έργο των πρώτων μοναχών της Παναγίας Βοήθειας.

Σύμφωνα με τον επικοινωνιολόγο Σωτήρη Τζούμα το εγκόλπιο του Αγίου Νεκταρίου το είχε αφήσει εντός του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Βικτώρων ο Μητροπολίτης Χίου Παντελεήμων Φωστίνης και άγνωστο με πως βρέθηκε στην κατοχή του πρώην Αττικής Παντελεήμονος ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το επιγονάτιο.

«Ανήκουν στη Χίο»

Ήδη ο κ. Τζούμας έχει ξεκινήσει προσπάθειες για την επιστροφή των συγκεκριμένων κειμηλίων στη Χίο και γι’ αυτό το λόγο έχει έρθει σε επαφή με τις δύο μοναχές της Ιεράς Μονής Παναγίας Βοήθειας που έχουν ήδη επικοινωνήσει προφορικά με συγγενικά πρόσωπα του αποθανόντα Μητροπολίτη πρώην Αττικής.

«Αυτά τα κειμήλια πρέπει πάραυτα να επιστραφούν στο νησί. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν πρόκειται για αρχιερατικά άμφια που ήταν στην κτήση του πρώην Αττικής Παντελεήμονος αλλά για κειμήλια που ανήκουν στη Μητρόπολη Χίου και την Μονή της Παναγίας Βοήθειας. Θεωρώ ότι η τοπική εκκλησία θα πρέπει να αξιώσει την επιστροφή τους εκεί όπου πραγματικά ανήκουν.  Όταν συντάχθηκε η διαθήκη υπογράφτηκε ως Μοναχός Παντελεήμων. Η καθαίρεση ηρίχθη μόνο για να ταφείς ως Αρχιερέας. Αυτό σημαίνει ότι αν η Μητρόπολη Χίου είχε σωστή νομική κατεύθυνση θα μπορούσε να τα διεκδικήσει άμεσα. Διότι οι μοναχοί δεν δικαιούνται να έχουν περιουσία και να υπογράφουν διαθήκες. Ότι έχουν ανήκουν στη Μονή της Μετανοίας τους δηλαδή στη Μονή Μυρσινιδίου εν προκειμένω αφού ο αποθανών ήταν εγγεγραμμένος ως μοναχός εκεί», σημείωσε ο κ. Τζούμας.

Στάση αναμονής

Ερωτώμενος για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ζήτησε σύνεση ενώ έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση να εξεταστούν όλες οι πτυχές της κατοχής των συγκεκριμένων αντικειμένων από τον κυρό Παντελεήμονα.

Σύμφωνα πάντως με την κείμενη νομοθεσία οτιδήποτε δεν εγγράφεται μέσα στη διαθήκη του εκάστοτε Μητροπολίτη μεταφέρεται αυτοδίκαια στην οικεία Μητρόπολη.

Υπό αυτή την έννοια αν αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα ιερατικά κειμήλια περιήλθαν με ορθό τρόπο στην κατοχή του συγκεκριμένου Ιεράρχη θα ανήκουν είτε σε συγγενικά πρόσωπα σε περίπτωση διαθήκης, είτε στη Μητρόπολη Αττικής σε περίπτωση μη ύπαρξης αυτής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ