18.4.2013 12:44

Θα πουν το ψωμί, ψωμάκι

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

Για ανυπολόγιστες συνέπειες στον τομέα της παραγωγής άρτου κάνουν λόγο τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο οι Έλληνες Αρτοποιοί, με αφορμή την πλήρη απελευθέρωση στο ψήσιμο και στη διάθεση του κατεψυγμένου ψωμιού έτσι όπως αυτή περιγράφεται μέσα από σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς συζήτηση στις αρχές της εβδομάδας με τίτλο: «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις».

Ουσιαστικά όπως επισημαίνουν οι αρτοποιοί με τον συγκεκριμένο νόμο καταργείται πλήρως η αρτοποιητική νομοθεσία όπως ίσχυε στο Νόμο 3526/2007 και που επέβαλε περιορισμούς στη διάθεση κατεψυγμένου ψωμιού μέσα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η ύπαρξη φούρνου εντός του σούπερ μάρκετ με συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα, ο εξοπλισμός που απαιτούνταν αλλά και οι συγκεκριμένες απαιτήσεις του νόμου για τον τρόπο διάθεσης του προϊόντος μέχρι σήμερα φαίνεται ότι λειτουργούσαν ανασταλτικά για τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων και σούπερ μάρκετ που δεν ανταγωνίζονταν τα μεγάλα αρτοποιεία αλλά και τους φούρνους της γειτονιάς.

Πλέον με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, όλες οι απαγορευτικές διατάξεις αίρονται με αποτέλεσμα κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μπορεί να πουλάει κατεψυγμένο ψωμί ακριβώς όπως και τα αρτοποιεία.

«Ζήτημα σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή»

Στα ποιοτικά ζητήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον «π» ο Γ. Φεγγουδάκης, συνέταιρος στην αρτοποιία «Σιδεριδάκη».

«Η απόφαση αυτή δεν είναι δίκαιη γιατί για να ανοίξει κάποιος ένα αρτοποιείο πρέπει να πληροί ορισμένες προδιαγραφές. Μέχρι σήμερα για τα σούπερ μάρκετ έπρεπε να υπάρχει περίπου 40τμ χώρος εντός του κτιρίου. Συνεπώς λειτουργούσε αποτρεπτικά τουλάχιστον για τις χιώτικες αλυσίδες. Τώρα με την απελευθέρωση μπορεί ακόμα και σε ένα ράφι να διαθέτουν ψωμί.

Το ζητούμενο για εμάς είναι η ενημέρωση του κόσμου για την ποιότητα του ψωμιού, γιατί το φρέσκο δεν είναι ίδιο με το κατεψυγμένο. Θα αναγράφουν άραγε τη λέξη κατεψυγμένο; Γιατί οι πληροφορίες που λαμβάνουμε μέχρι στιγμής λένε ότι δεν θα υπάρχει τέτοια ένδειξη», ανέφερε ο ίδιος.

«Απειλούμαστε με λουκέτο με την απελευθέρωση του beak-off»

Την προσοχή των βουλευτών πάντως εφιστά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Μιχ. Μούσιος ο οποίος δε δηλώσεις του στον «π» υπογράμμισε ότι η πλήρης απελευθέρωση στην αγορά ψωμιού δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με αποτέλεσμα οι φούρνοι της γειτονιάς να απειλούνται με κλείσιμο.

«Ουσιαστικά η διάθεση ψωμιού ήταν πάντοτε απελευθερωμένη. Άλλο όμως απελευθερωμένη και άλλο χωρίς κανόνες. Αυτή είναι η διαφορά. Από το 1974 μέχρι και σήμερα και τα μεγάλα καταστήματα όπως τα σούπερ- μάρκετ μπορούσαν να πωλούν ψωμί αλλά αφού είχαν εκπληρώσει τις απαιτήσεις που έθετε ο νόμος.

Με αυτή τη διάταξη το ψωμί θα μπορεί να πωλείται ακόμα και δίπλα σε απορρυπαντικά.

Καταλαβαίνετε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικές συνέπειες σε έναν από τους τελευταίους παραγωγικούς κλάδους στην Ελλάδα. Αν ξεκινήσουν τα λουκέτα τότε πάνω από 140.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο», ανέφερε ο ίδιος ζητώντας την επέμβαση τόσο των τοπικών βουλευτών όσο και των κομμάτων για την απόσυρση των διατάξεων του σχεδίου νόμου που αφορούν την αρτοποιία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ