16.10.2013 11:46

Τέλος στο … ψαχούλεμα

• ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΟΥ

Σήμα κινδύνου, με την υποστελέχωση να απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας, εκπέμπει το Τελωνείο Χίου, που πλέον αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις.

Η θεωρεία της κεντρικής διοίκησης που παραβλέπει τις ανάγκες των περιφερειακών τελωνείων και καταγράφει απλά τους εργαζόμενους ως αριθμούς, στο γενικότερο σύνολο των απαιτήσεων της Τρόικας, στερεί τη δυνατότητα ανάπτυξης των υπηρεσιών ακόμα και αν αυτή είναι πλέον απαιτητή από τις συνθήκες.

Μηχάνημα χωρίς προσωπικό

Την προβληματική εικόνα, τουλάχιστον στο Τελωνείο της Χίου, ενισχύει και το γεγονός ότι το κράτος φρόντισε η Υπηρεσία να προμηθευτεί μηχάνημα ακτίνων Χ για τον έλεγχο των αποσκευών, μη εξασφαλίζοντας όμως και τον απαιτούμενο αριθμό τελωνειακών υπαλλήλων που απαιτούνται για να λειτουργήσει.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ενώ πριν 2 χρόνια το Τελωνείο λειτουργούσε με 22 άτομα προσωπικό, σήμερα, με πολλαπλάσιες τις ροές από Τουρκία, η δύναμή του έχει περιοριστεί στα 14 άτομα με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του νησιού αλλά και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Τελωνείου.

Στο Τελωνείο Χίου ενώ ήταν απαραίτητα 4 άτομα για τον τελωνειακό έλεγχο, πλέον με την προσθήκη του μηχανήματος χρειάζεται 6.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια»

 «Αν λειτουργεί αυτή τη στιγμή η υπηρεσία είναι γιατί έχουν φιλότιμο οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Υπάρχει συνάδελφος που ξεκινά τη δουλειά του στις 11:30 και για να φέρει σε πέρας όλες του τις υποχρεώσεις δουλεύει μέχρι τις 23:00 με ένα μόνο δίωρο διάλλειμα τη διάρκεια του μεσημεριού.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Αν δει κάποιος τις αφίξεις των Τούρκων κυρίως επισκεπτών θα καταλάβει ότι το Τελωνείο της Χίου σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το Τελωνείο του νησιού πριν 2 χρόνια. Το 2011 είχαμε συνολικά 56.300 αφίξεις ενώ για το 2013 μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τις 82.000», σημειώνει ο κ. Θεοχάρης Γιαλούρης, διευθυντής του Τελωνείου Χίου.

Μόνιμο κλιμάκιο 6 ατόμων

Ο κ. Γιαλούρης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην προμήθεια του μηχανήματος ακτίνων-Χ, που, όπως εκτίμησε, δεν πρόκειται να λειτουργήσει σωστά εάν δε δημιουργηθεί κλιμάκιο που θα το διαχειρίζεται σε μόνιμη βάση.

«Σήμερα (σ.σ.: χθες) για πρώτη φορά λειτούργησε το μηχάνημα ακτίκων- Χ. Για να γίνει σωστά ο έλεγχος χρειάζεται 2 επιπλέον άτομα, εκτός των υπολοίπων 4 τελωνειακών που απασχολούνταν μέχρι στιγμής. Έτσι από 14 άτομα που έχουμε δυναμικό, τουλάχιστον τα 6 επί καθημερινής βάσης θα πρέπει να ασχολούνται με τον τελωνειακό έλεγχο των επιβατών από τα έναντι τουρκικά παράλια.

Όπως καταλαβαίνει κανείς με την υπάρχουσα δύναμη αυτό είναι αδύνατο. Οι συνάδελφοι όταν έχει πλοίο από απέναντι, παρατούν τα γραφεία τους και τρέχουν πανικόβλητοι στο άλλο κτίριο για τον απαραίτητο έλεγχο. Αν λοιπόν υπολογίσουμε τη ροή των Τούρκων επισκεπτών θα δει κανείς ότι για κάθε άφιξη απαιτούνται τουλάχιστον 2 ώρες ελέγχων.

Ας μας καταλάβουν οι αρμόδιοι και ας μας ενισχύσουν με προσωπικό ώστε να δημιουργήσουμε ένα σωστό κλιμάκιο 6 ατόμων που θα είναι μόνιμα στο κτίριο των ελέγχων και θα εξυπηρετεί σωστά τους επισκέπτες της Χίου». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ