6.2.2017 15:43

Τα POS κατακτούν την αγορά της Χίου

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα των τοπικών επιχειρήσεων κατακτούν σταδιακά τα τερματικά μηχανήματα ανάγνωστης καρτών, τα λεγόμενα POS, κάτι που αποδίδεται αφενός στην οικονομική κρίση και τα capital control αφετέρου στην πρόθεση του Υπ. Οικονομικών να χτιστεί το αφορολόγητο με βάση τις δαπάνες από τις πιστωτικές κάρτες.

Αποκαλυπτικές είναι οι εκτιμήσεις των διευθυντικών στελεχών τραπεζών της Χίου που κάνουν λόγο για διπλασιασμό των μηχανημάτων στη Χίο το τελευταίο εξάμηνο, κάτι που αποδίδεται εν μέρει και στην πίεση των καταναλωτών να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα.

«Οι επιχειρήσεις που εμπλέκονταν με το κομμάτι της εστίασης και της ψυχαγωγίας είχαν από νωρίς προμηθευτεί αντίστοιχα μηχανήματα. Τώρα όμως μπαίνουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του νησιού. Υπάρχει βέβαια ένα κόστος αγοράς του μηχανήματος αλλά το καλό είναι ότι όσο εξαπλώνεται η χρήση του τόσο περισσότερο πέφτει το ποσοσό της προμήθειας. Για να το αντιληφθεί κανείς, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι μέχρι πριν κάποιους μήνες η προμήθεια που πλήρωνε κάποιος στην τράπεζα ήταν 1,7% επί του ποσού της συναλλαγής. Τώρα η ανώτερη προμήθεια είναι στο 1,4% και συνεχώς μειώνεται», ανέφερε τραπεζικό στέλεχος στον «π».

Ασφάλεια αλλά και καταγραφή

Παρότι πολλά έχουν ακουστεί για τις συναλλαγές είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω POS, τα τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο τρόπο πληρωμής ως έναν από τους πιο ασφαλείς τόσο για τον πελάτη όσο και για τα καταστήματα.

«Είναι καλό γιατί σου παρέχει μία σημαντική ασφάλεια. Για παράδειγμα με τα όσα ακούγονται καθημερινά δεν είναι ανάγκη ο καταστηματάρχης να έχει στο ταμείο χρήματα. Όλα περνούν αυτόματα στον τραπεζικό του λογαριασμό και στη συνέχεια μπορεί να τα διαχεριστεί μέσω internet banking. Επιπλέον ας ρίξουμε μία ματιά απέναντι στην Τουρκία. Κυριαρχεί το πλαστικό χρήμα κι εμείς συνεχίζουμε ακόμα και τώρα να μεταφέρουμε λεφτά από την κεντρική τράπεζα για να πραγματοποιήσουμε πληρωμές», εξήγησαν τα τραπαζικά στελέχη.

Μοναδικό ίσως μειονέκτημα της χρήσης πλαστικού χρήματος, σύμφωνα με τους τραπεζικούς, είναι ότι όλα πλέον θα μπορούν να ελέγχονται με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ