27.1.2017 16:44

Τα φυτοφάρμακα απειλούν να εξαφανίσουν τις λαλάδες

Μειώνονται δραστικά και σύντομα δεν θα υπάρχουν οι περίφημες λαλάδες της νότιας Χίου. Θα αποτελούν μουσειακό είδος και οι απόγονοι μας θα τις βλέπουν μόνο σε φωτογραφίες. Σύμφωνα με το Δημήτρη Μελαχροινούδη φέτος οι επισκέπτες δεν θα απολαύσουν το υπέροχο θέαμα και η περιβαλλοντική μετάλλαξη και καταστροφή θα είναι σημαντική και εμφανής στην περιοχή του Θολοποταμίου. Οι  λαλάδες που  φυτρώνουν αρχές Μαρτίου θα είναι ελάχιστες και σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές. Το πρόβλημα επιδεινώνεται  δραματικά επειδή απερίσκεπτα με στόχο μόνο το οικονομικό κέρδος οι περισσότεροι κάτοικοι καθαρίζουν τους αγρούς από τη χαμηλή βλάστηση με αλόγιστη χρήση  φυτοφαρμάκων. Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής είναι πολύ επιβλαβείς για την υγεία μας και το περιβάλλον.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσιοποιεί  εικόνα χωραφιού  στην περιοχή του Αγίου Πέτρου.

«Έως το 2015 γέμιζε τουλίπες, όπως φαίνεται. Μετά τον ψεκασμό πέρσι έμεινε ξερό, δεν θα βγεί ποτέ πια τουλίπα. Έχει μεταλλαχθεί όλη η περιοχή, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν πουθενά», υποστηρίζει και παρακαλεί τους απερίσκεπτους χρήστες να περιορίσουν το ψέκασμα στους απόλυτα απαραίτητους χώρους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ