9.6.2015 23:06

Σύσταση συντονιστικού αντίμετρο στην κρατική απραξία [ΒΙΝΤΕΟ]

ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Αργά το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου η πρώτη οργανωμένη σύσκεψη φορέων  του νησιού, που προκάλεσε ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος που τα τελευταία 24ωρα φαίνεται ότι λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τουλάχιστον ως προς το κομμάτι της διαχείρισης των μεταναστών στο Μερσινίδι.

Θορυβημένοι από τις εικόνες που μεταδόθηκαν μέσω των τοπικών ΜΜΕ και μέσω του Politischios.gr στα Αθηναϊκά μέσα, αλλά και με βάση το γεγονός ότι η Αστυνομία αδυνατεί να ανταπεξέλθει πλέον σε μία κατάσταση που ολοένα εκτροχιάζεται, Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία, Λιμενικό, Μητρόπολη αλλά και βουλευτές κάθισαν σε κοινό τραπέζι αναζητώντας λύσεις που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης αλλά και της στέγασης.

Η συζήτηση

Στην περίπου δύο ωρών σύσκεψη οι εμπλεκόμενες πλευρές αποφάσισαν να αναλάβουν δράσεις σε τοπικό επίπεδο μιας κι όπως διαπιστώθηκε η κεντρική διοίκηση επί του παρόντος αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Όπως ειπώθηκε οι κατευθύνσεις των φορέων της Χίου, θα πρέπει να στηρίζονται σε δύο βασικούς άξονες. Τις βραχυπρόθεσμες ενέργειες και τις μακροπρόθεσμες. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο γεγονός ότι με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο κανένας από τους φορείς, είτε Αστυνομία- Λιμενικό, είτε Δήμος- Περιφέρεια, είτε εθελοντικοί φορείς με σημαντική προσφορά όπως η "Λάθρα;" δεν έχουν οριοθετημένες αρμοδιότητες και συνεπώς δεν έχουν την πλήρη δικαιοδοσία να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες λύσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη διαχείριση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Το συντονιστικό

Η έλλειψη σαφών αρμοδιοτήτων, όπως αποφασίστηκε, μπορεί να λυθεί μόνο μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας. Έτσι από αύριο κιόλας ο Βουλευτής του νησιού Ανδρέας Μιχαηλίδης θα θέσει τα νέα δεδομένα στο αρμόδιο Υπουργείο ζητώντας νομοθετική παρέμβαση με βάση την οποία θα μπορεί να συσταθεί τοπικό συντονιστικό όργανο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Το Συντονιστικό θα προβλέπει την αυξημένη συμμετοχή των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης δηλαδή Δήμου και Περιφέρειας, ενώ θα συζητηθεί η συνδρομή της κεντρικής διοίκησης ως προς το κομμάτι της εύρεσης πόρων, αφού κατέστη σαφές ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός θα μείνει στα χαρτιά αν δεν συνοδεύεται από τη σχετική χρηματοδότηση.

Ακατάλληλο πλέον το Μερσινίδι

Κοινή διαπίστωση των εμπλεκόμενων φορέων ήταν και το γεγονός ότι τόσο ο πρώτος περιφραγμένος χώρος όσο και ο καταυλισμός του Μερσινιδίου, παρότι προτάθηκαν ως οι καταλληλότεροι από τη Διεθνή Αμνηστία δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

«Είναι δεδομένο ότι η κατάσταση υπερβαίνει τη δική μας δυνατότητα διαχείρισης της υφιστάμενης κατάστασης. Απαιτείται μία σύνθετη λύση με την εμπλοκή και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας» επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης.

Οι προτάσεις για τους χώρους

Χωρίς να αποκαλύψουν στα τοπικά ΜΜΕ τις ακριβείς τους προθέσεις ως προς το κομμάτι της στέγασης ο κάθε φορέας επανέλαβε την πρότασή του ως προς τους χώρους που θεωρεί ότι μπορεί να στεγαστούν οι μετανάστες με δεδομένη πλέον την ανεπάρκεια του Μερσινιδίου.

Στο τραπέζι της σύσκεψης επαναλήφθηκαν τα όσα γνωστά κατά καιρούς έχουν γραφτεί στον τοπικό τύπο με το επιπλέον στοιχείο ότι πλέον εξετάζεται ως λύση και η παραχώρηση του συνεδριακού κέντρου «Γ. Καλουτάς» στον Κάμπο για τη στέγαση μεταναστών με προϋπόθεση όμως την θετική άποψη της Περιφερείας Βορείου Αιγαίου στην οποία ανήκει το κτίριο.

Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες ιδέες, ακούστηκε εκ νέου η ιδέα των Σκλαβιών που όμως προσκρούει στην αντίδραση της ΓΕΧΑ αλλά και της κοινότητας του Θολοποταμίου, η αξιοποίηση της ΒΙ.ΑΛ. που όμως απαιτεί περί τις 600.000 ευρώ για την αγορά του πρώην εργοστασίου, το κτίριο του «ΞΕΝΙΑ», το στρατόπεδο του Τρυπατέ, καθώς και το τριώροφο ιδιώτη στους Βαβύλους.

Η μοναδική συγκεκριμένη άποψη ακούστηκε από την πλευρά της Μητρόπολης Χίου που εκπροσωπήθηκε από τον Πρωτοσυγκελεύοντα Αρχιμανδρίτη Ν. Επιτροπάκη που έθεσε στην υπηρεσία των φορέων τον Οίκο Αγάπης για τη φιλοξενία των γυναικόπαιδων που τώρα είναι αναγκασμένα να διαβιούν κάτω από πραγματικά άθλιες συνθήκες.

Τέλος θα εξεταστεί μεταξύ άλλων η ιδέα χρήσης γηπέδου σε σημείο εντός των ορίων της πόλης ώστε να στηθεί πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων.

Νέα σύσκεψη

Με δεδομένη την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Μερσινίδι, αφού η χωριτικότητά του φθάνει το ανώτερο τα 250 άτομα και μόνο σήμερα φιλοξενούταν πάνω από 600, οι φορείς αποφάσισαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας παρουσιάζοντας ο καθένας πιο εμπεριστατωμένες απόψεις από αυτές που κατατέθηκαν σήμερα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ