22.2.2017 15:26

Συνεχίζουμε να πετάμε ανακυκλώσιμα στους κοινούς κάδους [ΒΙΝΤΕΟ]

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΧΙΟΥ, ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

Το επόμενο στάδιο της ανακύκλωσης, αυτό δηλαδή της μηχανικής διαλογής των κοινών οικιακών απορριμμάτων, μελετά και προωθεί ο Δήμος Χίου, λίγους μήνες πριν την ανακοίνωση του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη) για το ποια νησιά θα χρηματοδοτηθούν για τη δημιουργία εργοστασίου μηχανικής διαλογής.

Τι είναι η μηχανική διαλογή

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Σωκράτης Συριώδης, με τον όρο μηχανική διαλογή εννοείται ο μηχανικός διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών που εμπεριέχονται στα κοινά οικιακά απορρίμματα που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.

«Από διάφορα άλλα νησιά που έχουμε δει, έχει διαπιστωθεί ότι τα σκουπίδια από τους κοινούς κάδους εμπεριέχουν ένα ποσοστό ανακυκλώσιμων υλικών της τάξεως του 20 ή του 30%. Στην περίπτωση της Χίου ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των σκουπιδιών που καταλήγει στον ΧΥΤΑ εμπεριέχει υλικά όπως το αλουμίνιο και το πλαστικό. Αν προχωρήσουμε λοιπόν σε διαλογή έχουμε πολλαπλά οφέλη αφού και ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ θα αυξηθεί μιας και θα θάβονται λιγότερα σκουπίδια και θα λειτουργήσει θετικά ως προς το περιβάλλον», δήλωσε ο Σ. Συριώδης, εξηγώντας την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Με πρότυπο τη Μυτιλήνη

Προκειμένου μάλιστα να έχουν μία βασική εικόνα για το τι σημαίνει μηχανική διαλογή σε νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τόσο ο πρόεδρος της ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. όσο και ο αντιδήμαρχος Γ. Μπελέγρης, μεταβαίνουν αύριο Πέμπτη στη Μυτιλήνη προκειμένου να παραστούν σε παρουσίαση του αντίστοιχου εγχειρήματος του γειτονικού νησιού.

«Η μορφολογία και τα απορρίμματα της Μυτιλήνης ταιριάζουν με την περίπτωση της Χίου. Άρα θα έχουμε ένα καλό δείγμα για το τι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς εφόσον προχωρήσει η χρηματοδότηση του εργοστασίου μηχανικής διαλογής.  Η πρόταση που έχουν υποβάλλει στο ΕΠΠΕΡΑΑ είναι για δημιουργία εργοστασίου σε παραπλήσιο χώρο του ΧΥΤΑ με συνολικό προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ», κατέληξε ο κ. Συριώδης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ