1.11.2012 8:59

Συμπράττει με ιδιώτη η ΔΕΥΑΧ για τα νερά της νότιας Χίου

ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗ

 
Διέξοδο στο τριπλό πρόβλημα χρηματοδότησης, διαχείρισης και εκτέλεσης έργων που αφορούν ύδρευση, αποχέτευση και άρδευση αναζητεί η ΔΕΥΑΧ μέσω ΣΔΙΤ, με ποσά που μπορούν να φτάσουν και τα 20 εκ. ευρώ.
Οι χρηματοδοτικές κάνουλες δημοσίων πόρων στάζουν πια με το σταγονόμετρο, όμως οι ανάγκες της Χίου στον υδρευτικό, αρδευτικό και αποχετευτικό τομέα παραμένουν αυξημένες.
Μετά από επίσκεψη του πρόεδρου της Εταιρείας, Μ. Φυτούση, στο Υπουργείο Ανάπτυξης κι ύστερα από συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης,  Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότη Μηταράκη, το μόνο παράθυρο ελπίδας που φαίνεται ανοικτό στον ορίζοντα για την ένταξη έργων που να αφορούν αυτούς τους τομείς είναι οι ΣΔΙΤ.
Οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, παρεξηγημένες και με αμφίβολα αποτελέσματα κατά το παρελθόν, στη νέα πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο μετατρέπονται σε ένα πρώτης τάξεως όχημα για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αφού θα έχουν εξασφαλίσει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα και τη λειτουργικότητα των έργων τα οποία θα εκτελεστούν.
 
Συνολικά το πρόβλημα
Για την ένταξη σε κάποια ΣΔΙΤ πρέπει η ΔΕΥΑΧ να καταθέσει έναν πλήρη φάκελο με τα έργα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, τα οποία προτίθεται να εκτελέσει. Αυτός ο φάκελος θα συνταχθεί από εξειδικευμένη εταιρεία στην Αθήνα. Με κόστος 20.000, πίστωση η οποία θα εγκριθεί στο αυριανό συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ, η εταιρία των Αθηνών θα είναι υποχρεωμένη, σε διάστημα δυο μηνών, να ολοκληρώσει και να υποβάλλει το φάκελο για έγκριση.
Στις σκέψεις του Μ. Φυτούση είναι να αντιμετωπιστεί συνολικά το υδρευτικό, αρδευτικό και αποχετευτικό πρόβλημα της Νότιας Χίου, όπως και αυτό της Βολισσού. Να ενταχθούν στο σχεδιασμό οι βιολογικοί καθαρισμοί σε Καλαμωτή, Πυργί, Αρμόλια, Ολύμπους, Βολισσό, κατασκευές δικτύων, τοποθέτηση διυλιστηρίου και δικτύων στον Κατράρη,  ακόμη και τοποθέτηση Α.Π.Ε. για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των αφαλατώσεων και άλλες παρόμοιες επενδυτικές ενέργειες.
Την υποβολή του φακέλου από την εταιρία θα γίνει ακολουθήσει διαγωνισμός από Διυπουργική Επιτροπή των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών, ώστε να εξευρεθεί ο πιο συμφέρον τρόπος να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης των έργων.
 
 
Υπερμεγέθης προϋπολογισμός
Στα παραπάνω δεν υπάρχει πλαφόν. Όπως υποστηρίζει ο κ. Φυτούσης το ύψος των έργων μπορεί να φτάσει και τα 20 εκ. ευρώ. Ο ιδιώτης που θα συμμετέχει και θα αναλάβει την ένταξη του έργου, όπως και την υλοποίηση του, θα έχει συμφωνήσει και σε μια χρονική εγγύηση η οποία θα δοθεί ώστε να αποδειχθεί ότι το έργο θα είναι λειτουργικό. «Δεν είμαι υπεραισιόδοξος. Ξέρω ότι στο παρελθόν οι ΣΔΙΤ δεν είχαν αποτέλεσμα. Από την άλλη, μέσω διυπουργικής ΣΔΙΤ αποφασίστηκε να γίνουν και οι τέσσερις  μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Θεωρώ ότι, αν προχωρήσει αυτό το εγχείρημα, θα είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει στο νησί και με εγγυημένα αποτελέσματα. Μάλιστα  με την ολοκλήρωση του φακέλου σε δυο μήνες μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου μέσα στο 2013», δήλωσε στον «π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ