11.2.2014 16:00

ΣΥΚΙΑΔΑ: Με ραβδόλια και αμπιδηνό το άνοιγμα του Τριωδίου

Τα αποκριάτικα έθιμα των προγόνων τους αναβίωσαν σε μία ξεχωριστή εκδήλωση οι νεότερες γενιές της Συκιάδας, που με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού έφτιαξαν τα αποκριάτικα ραβδόλια, χόρεψαν τον αμπιδηνό χορό, ενώ αργά το απόγευμα σεργιάνησαν τους δρόμους ντυμένοι μασκαράδες.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Π.Σ.Σ., Κ. Μούνδουλα, η ανάγκη επιστροφής στα πατρογονικά έθιμα οδήγησε στη σκέψη της αναβίωσης των εθίμων που τα τελευταία χρόνια έχουν ατονήσει.

«Την Κυριακή γύρισαν οι μνήμες πολλά χρόνια πίσω. Τότε που το κάθε σπιτικό με το άνοιγμα του Τριωδίου έφτιαχνε τα γνωστά ραβδόλια ή ραβλιόλια. Στη Συκιάδα ήταν το κατ’ εξοχήν αποκριάτικο γλυκό της τότε εποχής.

Μετά από αυτή τη διαδικασία μαζέψαμε το χωριό στην αίθουσα του Συλλόγου και οι μισοί τραγουδούσαν το «Στέκει το Κάστρο στα ψηλά» και οι υπόλοιποι χόρευαν τον αμπιδηνό χορό, που στα νοτιόχωρα απαντάται ως δετός ή σιγανός.

Από τη βραδιά μας φυσικά δεν έλειψαν και τα πιπεράτα αστεία και τα ανέκδοτα των ημερών. Ήταν μία δράση που είδαμε ότι ο κόσμος την αποζητούσε. Έτσι του χρόνου θα είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι ώστε να γνωρίσουν τα έθιμά μας και άτομα εκτός χωριού», σημείωσε η ίδια.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Στην παρασκευή τους τα ραβδόλια είναι μία σύντομη και χωρίς μπελάδες συνταγή. Η παράδοση της Συκιάδας επιτάσσει τα εξής υλικά:

Για τη ζύμη:

·         1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

·         1 ποτήρι γάλα

·         2 κουταλιές της σούπας λάδι

·         3 αυγά

·         1 ½ αλέυρι

·         1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Για τη γέμιση

·         2-3 κιλά κολοκύθι κίτρινο

·         1 φλιτζάνι ρύζι

·         Κανέλα

·         Προαιρετικά μία πρέζα πιπέρι

Και λίγη ζάχαρη

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ