15.12.2016 9:57

Στοπ στις οσμές του βιολογικού

Η ΔΕΥΑΝΧ ΠΡΟΩΘΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝAΔAΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Το καλοκαίρι του 2017 θα το απολαύσουμε χωρίς την κακοσμία  της Μονάδας του  Βιολογικού καθαρισμού. Αυτό ελπίζει και πιστεύει  ότι θα γίνει με την εφαρμογή του Συστήματος Απόσμισης “Φίλτρο Compost” ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΝΧ Πέτρος Καλογεράκης. Η ΔΕΥΑΝΧ έχει αναθέσει στον επιστήμονα Γιώργο Διαλυνά την κατάρτιση μελέτης εγκατάστασης και λειτουργίας, αφού το κλιμάκιο που επιθεώρησε τις  μικρές και μεγάλες μονάδες που λειτουργούν στο Ηράκλειο της Κρήτης, μεταξύ των οποίων και στη Δημοτική Κεντρική Μονάδα, διαπίστωσε ότι αποδίδουν με μικρό κόστος εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης.

«Το είδαμε στο Ηράκλειο και μας εντυπωσίασε. Είμαστε στη φάση του σχεδιασμού, έχουμε ζητήσει από το Γ. Διαλυνά να σχεδιάσει την εγκατάσταση ανάλογα με τη λειτουργία της δικής μας μονάδας», μας πληροφορεί ο Π. Καλογεράκης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της διαδικασίας εγκατάστασης και λειτουργίας της μεθόδου, έως το τέλος του μήνα  θα έχουν στη διάθεση τους το σχεδιασμό και αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα προβλήματα  το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλη του νέου έτους  του  και θα λειτουργήσει το καλοκαίρι.

Η μέθοδος

Για να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει η μέθοδος απόσμισης πρώτα θα εγκατασταθούν στις δεξαμενές δίκτυα απορρόφησης του αέρα. Στη συνέχεια ο αέρας θα διοχετεύεται στα υγρά φίλτρα απόσμισης με κομποστοποίηση, τα οποία αποτελούνται από ροκανίδια βιολογικής ξυλείας και τύρφη. Όταν περνάει ο αέρας από τα υγρά υλικά δημιουργούνται βακτήρια τα οποία αποδομούν (καταναλώνουν) τα οργανικά κατάλοιπα που παράγουν τις οσμές και  στη συνέχεια  ο αέρας διαχέεται στο περιβάλλον άοσμος και υγιεινός.

Ο Π. Καλογεράκης επισημαίνει ότι  το σύστημα θα εγκατασταθεί με πολύ προσοχή και φειδώ  χωρίς ενέργειες που μπορεί να αποδειχθούν λανθασμένες και να μετατραπούν σε μπούμεραγκ για τις εγκαταστάσεις.

 «Θα ξεκινήσουμε συντηρητικά, θα το εγκαταστήσουνε πρώτα στη  μεγάλη δεξαμενή εισόδου των λυμάτων, που είναι μπροστά στη Λεωφόρο Ενώσεως και αν πετύχουμε θα επεκτείνουμε τη μέθοδο και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις», λέει και τονίζει ότι οι ενέργειες θα είναι προσεκτικές,  συγκρατημένες και σίγουρες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ