28.3.2016 10:16

Στο έλεος ποιου;

ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ 1327 ΑΤΟΜΩΝ ΤΗΣ ΒΙΑΛ

Με απόλυτο ρυθμιστή του μεταναστευτικού τον καιρό, αφού εδώ και μία εβδομάδα οι αφίξεις από τα έναντι τουρκικά παράλια παραμένουν ελάχιστες, ΕΛ.ΑΣ. και Frontex συνεχίζουν να περιμένουν τις πολυπόθητες οδηγίες για την τύχη των 1327 ατόμων που παραμένουν κρατούμενοι στη ΒΙ.ΑΛ.

Καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Λιμενικό περισυνέλλεξε μόλις 63 άτομα από Οινούσσες και Νότια Χίο την ώρα που η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας φαίνεται ότι στην πράξη έχει αρκετά κενά με αποτέλεσμα οι αρχές να παραμένουν με δεμένα τα χέρια.

Η αλλαγή των Τούρκων παρατηρητών

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την παρουσία των 6 Τούρκων Παρατηρητών από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Σμύρνης, η γειτονική χώρα αποφάσισε την αντικατάστασή τους από 5 νέα στελέχη τα οποία έφθασαν αργά το βράδυ της Παρασκευής από τον Τσεσμέ και θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου στη Χίο, οπότε και υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει η επαναπροώθηση στην Τουρκία, των 1327 ατόμων που κρατούνται στη ΒΙ.ΑΛ..

Να σημειωθεί μάλιστα ότι από τους 1327 μόνο οι 28 μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ζητήσουν άσυλο από τη χώρα μας.

Ενίσχυση με 26 Αστυνομικούς

Κι ενώ η πολυπόθητη ενίσχυση του Κέντρου Κράτησης του Χαλκειούς με 200 στελέχη της Frontex φαίνεται ότι μετατίθεται για τον Απρίλιο, το αρχηγείο της Αστυνομίας αποφάσισε να ενισχύσει μέσω αποσπάσεων με 26 Αστυνομικούς τη Χίο. Οι αστυνομικοί που βρίσκονται από χθες στο νησί στο πλαίσιο της Επιχείρησης Συνοριακών Ομάδων Ταχείας Επέμβασης (RABITs) της Frontex θα παραμείνουν μέχρι και τις 31 Μαΐου, οπότε και υπολογίζεται ότι θα αντικατασταθούν με άλλους συναδέλφους τους.  

Αναστέλλει μέρος των δραστηριοτήτων του ο NRC

Την αναστολή μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων του στη Χίο ανακοίνωσε με επιστολή του στον «π» ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων στην Ελλάδα Alain Homsy. Στο κείμενο της επιστολής που είναι γραμμένο στα ελληνικά ο κ. Homsy σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα στελέχη του NRC δεν μπορούν να δουλέψουν ελεύθερα και με ασφάλεια σε ένα κέντρο κράτησης υπό αστυνομική διοίκηση ενώ τονίζει ότι τα μέλη του Συμβουλίου δεν έχουν πλέον επαρκή πρόσβαση για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ευπαθείς ομάδες προσφύγων.

«Η απόφαση διακοπής των δραστηριοτήτων μας είναι αποτέλεσμα των επιπλοκών που παρατηρήθηκε ότι επέφερε η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας της 18ης Μαρτίου. Το NRC αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών του μέσα στο «Hotspot», συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας υποστήριξης στη διαχείριση του χώρου, της άμεσης διανομής νερού, κουβερτών και ρούχων στους πρόσφυγες και μετανάστες και της συντήρησης υπηρεσιών υγιεινής και ύδρευσης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Homsy, διατυπώνοντας παράλληλα και τη βαθιά ανησυχία τους για την κράτηση παιδιών και άλλων ευπαθών ομάδων καθώς θεωρεί ότι οι συνθήκες υποδοχής είναι ακατάλληλες.

Για να διασφαλίσει, στον βαθμό που μπορεί, ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα να αιτηθούν άσυλο, το NRC αποφάσισε να συνεχίσει προσωρινά να έχει παρουσία προστατευτικού χαρακτήρα στο «Hotspot».

 «Αυτό που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας είναι δυνητικά μια κρίση σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτός και αν γίνουν άμεσα βήματα που θα  διασφαλίζουν διαδικασίες πλήρους και δίκαιης αίτησης ασύλου στους πρόσφυγες που φτάνουν σήμερα στη Χίο», καταλήγει ο ίδιος.

Ανέλαβε δράση το ΝΑΤΟ

Σε ότι αφορά πάντως τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στον δίαυλο Χίου – Τσεσμέ ήδη τα πρώτα πλοία έκαναν την εμφάνισή τους από το τέλος της περασμένης εβδομάδας. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και ο εντοπισμός  βάρκας μεταναστών βορειοανατολικά της νησίδας Παναγιά Οινουσσών. Το ΝΑΤΟ ειδοποίησε την τουρκική ακτοφυλακή, και όπως προβλέπει η συμφωνία με την Τουρκία, τους παρέλαβε και τους οδήγησε πίσω στον Τσεσμέ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ