13.1.2014 10:58

Το Σίγρι χώρεσε…

ΙΣΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΡΓΟ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Τα απομεινάρια των αδιάθετων πιστώσεων στο Μέτρο των λιμενικών υποδομών του ΕΣΠΑ καταλήγουν στο λιμάνι του Σιγρίου. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2013 η Περιφέρεια ενέταξε στο ΕΣΠΑ με κάτι λιγότερο από 15 εκ. ευρώ το έργο «Λιμένας Σιγρίου», κλείνοντας οριστικά την πιθανότητα χρηματοδότησης τμήματος του νέου κεντρικού λιμένα Χίου, πιο συγκεκριμένα της προβλήτας κρουαζιεροπλοίων, όπως είχε επανειλημμένα αιτηθεί ο κ. Λαμπρινούδης.

Ο περιφερειάρχης περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή την πλήρη ωρίμανση του έργου της «δυτικής πύλης» της Λέσβου, κάτι που επιτεύχθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

Ικανοποιεί έτσι σε μεγάλο βαθμό ένα ιστορικό αίτημα της δυτικής Λέσβου, που είχε ως κύριο ανταγωνιστή το ώριμο έργο του νέου κεντρικού λιμένα Χίου.

Ωστόσο η απόφαση μη χρηματοδότησης τμήματος του κεντρικού λιμένα Χίου υπακούει στις κατευθύνσεις από την Ε.Ε. να εντάσσονται έργα άμεσα λειτουργικά, ενώ πιθανή ένταξη αυτοτελώς της προβλήτας κρουαζιεροπλοίων στο Κοντάρι έθετε σαφώς θέμα χρηματοδότησης κι όλων των συνοδών υποδομών.

Το τελευταίο

Η σύμβαση υλοποίησης του έργου θα υπογραφεί μέσα στο 2014 και έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 2 ετών. Με υπαρκτό τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί πλήρης απορροφητικότητα, το λιμάνι Σιγρίου είναι πιθανόν να μετατραπεί σε έργο γέφυρα της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου κι έτσι να περιορίσει αισθητά το ήδη περιορισμένο στα περίπου 50 εκ. ευρώ ποσό που θα διατεθεί σε έργα υποδομής.

Μια πιθανή τέτοια εξέλιξη απομακρύνει κάθε σκέψη ένταξης και στη νέα Προγραμματική Περίοδο του έργου του νέου κεντρικού λιμένα Χίου, δεδομένου ότι θα απαιτήσει τη διάθεση σχεδόν όλων των πόρων σε περιφερειακό επίπεδο, από τους οποίους προβλέπεται η χρηματοδότηση και της ολοκλήρωσης του περιφερειακού της πόλης της Χίου.

Ίσως, με λίγα λόγια, η ένταξη του λιμένα Σιγρίου είναι η τελευταία για έργο μεγάλης λιμενικής κλίμακας σε χρηματοδοτικό εργαλείο με ευρωπαϊκούς πόρους. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ