12.5.2015 13:53

Σε τεντωμένο σκοινί

• ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

Αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τον κίνδυνο απένταξης του έργου της ανάπλασης του νεοκλασσικού της Απλωταριάς, βρίσκεται ο Δήμος Χίου. Μαζί με το χρονικό περιθώριο που πλέον στενεύει επικίνδυνα, καθώς οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, η Τεχνική Υπηρεσία έχει να αντιμετωπίσει ακόμα έναν παράγοντα. Τις απαιτήσεις του αναδόχου του έργου που προτίθεται όπως όλα δείχνουν, να ζητήσει την επιβολή ποινικής ρήτρας στον Δήμο καθώς παρότι το έργο είναι συμβασιοποιημένο οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει.

Αιτία της μη έναρξης των εργασιών σύμφωνα με τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Λ. Παπαλάνη αποτελεί πρώτον η αιτίαση εκ μέρους του εργολάβου ότι δεν του παραδόθηκε το κτίριο ελεύθερο για να εργαστεί και δεύτερον η πρόθεση της δημοτικής αρχής να τροποποιήσει τη μελέτη που είχε εκπονηθεί στο παρελθόν και που σύμφωνα με τον ίδιο δεν αναπλάθει αλλά κατακρεουργεί το κτίριο.

Αίτημα διάλυσης

Απαντώντας στο ερώτημα του «π» για το αν ο εργολάβος έχει ζητήσει την καταβολή ποινικής ρήτρας για τη μη έναρξη εργασιών ο κ. Παπαλάνης αποκάλυψε ότι έχει καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης με την υποσημείωση ότι θα διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο θα συνοδευτεί κατά πάσα πιθανότητα και με μεταγενέστερη πρόθεση του εργολάβου να του καταβληθεί η ποινική ρήτρα», δήλωσε ο κ. Παπαλάνης ενώ ερωτώμενος για το ύψος που θα κληθεί να καταβάλει ο Δήμος απάντησε ότι αυτό ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς.

Ολοταχώς για επαναδημοπράτηση

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Παπαλάνη, είναι η τροποποίηση της αρχικής μελέτης και η άμεση επαναδημοπράτηση του έργου εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου που λήγει στο τέλος του έτους.

«Με την παρούσα μελέτη τα ιδιαίτερα σημεία του κτιρίου όπως οι οροφές, οι ζωγραφιές, το μπαλκόνι και τα πατώματα δεν αναδεικνύονται. Αυτό που θα προσπαθήσουμε είναι σε συνεννόηση με τη διαχειριστική αρχή που δηλώνει προφορικά θετική, να τροποποιήσουμε τη μελέτη και να την επαναδημοπρατήσουμε με νέο εργολάβο ώστε άμεσα και συγκεκριμένα μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης του κτιρίου», δήλωσε ο κ. Παπαλάνης ευελπιστώντας παράλληλα ότι οι εγκρίσεις για τη νέα μελέτη θα έρθουν εντός του Μαΐου.

«Ποιος θα πληρώσει τη ρήτρα;»

Άμεση υπήρξε η παρέμβαση του πρώην Δημάρχου Π. Λαμπρινούδη που μέσω του «π» εξέφρασε την αγωνία του για τη γενικότερη πορεία των έργων του ΕΣΠΑ.

«Το ΕΣΠΑ είναι η μοναδική πηγή ρευστότητας για τον Δήμο. Αντί να δούμε πως θα ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί τα οδηγούμε στην απένταξη και καλούμαστε να πληρώνουμε ποινικές ρήτρες», ανέφερε ο ίδιος.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ