25.8.2012 14:16

Σε πλήρη ύφεση οι πυρκαγιές σε κεντρική & νότια Χίο (ΦΩΤΟ)

- “ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ 24ΩΡΟ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ”

 

Σε πλήρη ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο νότιο και κεντρικό τμήμα του νησιού με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων να είναι υπαρκτός ανά πάσα ώρα και στιγμή δεδομένου των μεγάλων θερμοκρασιών και του μεταβλητού ανέμου που αναμένεται να ενισχυθεί σταδιακά από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον «π» ανώτερο στέλεχος της Π.Υ. Χίου, η μεγάλη χθεσινή αναζωπύρωση στην περιοχή ανάμεσα σε Ανδρόλακο και Μπαμπακιές έσβησε μέσα σε περίπου δύο ώρες γεγονός που αποδεικνύει ότι η κατάσταση έστω και με αργούς ρυθμούς αρχίζει να ομαλοποιείται.

Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο ενώ σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα επιχειρούν από αέρος τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα που βρίσκονται στο νησί.

«Η σταδιακή αποχώρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων θα ξεκινήσει μόλις περάσει ένα ολόκληρο 24ωρο χωρίς αναζωπύρωση. Αυτό σημαίνει ότι αν μέχρι τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου δεν υπάρξει άλλο συμβάν τότε οι δυνάμεις θα ξεκινούν να αποχωρούν από το σημείο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει συνεχείς επιτήρηση των επικίνδυνων σημείων και περιοχών», ανέφερε το ίδιο στέλεχος στον «π».

Την ίδια ώρα πάντως τον κώδωνα του κινδύνου για μείωση των βροχοπτώσεων και μεγαλύτερες περιόδους υγρασίας, κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα, λέγοντας ότι η καταστροφή των δασών του Προβατά και του Αναβάτου, αναμένεται να επηρεάσει σε ορίζοντα 2-3 χρόνων το κλίμα του νησιού.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα λεγόμενα του υπαρχηγού του πυροσβεστικού σώματος Π. Παναγιωτόπουλου στον «π», ότι η αυτοοργάνωση των κατοίκων είναι η μόνη που μπορεί να σώσει το υπόλοιπο πράσινο της Χίου, έρχονται να επαληθευθούν για ακόμα μία φορά αφού η επιτήρηση από τις αρχές όσο καλή και να είναι δεν μπορεί να ξεπεράσει τα έμπειρα μάτια των κατοίκων που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τις περιοχές τους.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΠΑΜΠΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΛΑΚΟΥ (ΦΩΤΟ: ΑΡΕΤΗ ΣΙΔΕΡΙΔΗ)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ