23.6.2015 10:22

«Σε κίνδυνο η ζωή των κατοίκων της Χίου»

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ «π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 2ΗΣ Υ.Π.Ε. ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ

Την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «π» σχετικά με την απόφαση της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων που υποχρεώνει τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας των νησιών να προβούν στην άμεση περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας να πραγματοποιείται καθημερινά μια ενεργός εφημερία και μια ετοιμότητας, ενώ στα Περιφερειακά ιατρεία προβλέπει εφημερία μόνο τα Σαββατοκύριακα.

«Ισχυρό αντικίνητρο»

Αναφερόμενος στην απόφαση της 2ης ΥΠΕ ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας που ολοένα χειροτερεύουν, αποτελούν ισχυρό αντικίνητρο, για την κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών στη Χίο.

Μάλιστα καυτηριάζει και το γεγονός ότι η περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών γίνεται στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και σε περίοδο αυξημένης προσέλευσης μεταναστών, με ότι αυτό συνεπάγεται

Θεωρώντας ως επιπόλαιη την απόφαση της 2ης ΥΠΕ ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά την άμεση ανάκλησή της καθώς και την άμεση αποζημίωση των δεδουλευμένων πέντε μηνών των εφημεριών του 2015, σε όλους τους  ιατρούς των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων χωρίς καμιά περικοπή.

«Ως Ιατρικός Σύλλογος Χίου, θεωρούμε την απόφαση της 2ης Υ.ΠΕ,  επιπόλαιη, καθώς καθιστά ανασφαλή τον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων. Η παραπάνω ενέργεια θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας», καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.

Τι προέβλεπε η απόφαση

Όπως είχε επισημάνει ο «π» για τα Περιφερειακά Ιατρεία που λειτουργούν ως κέντρα εφημέρευσης (πχ Kαρδάμυλα), η απόφαση προβλέπει εφημέρευση μόνο Σάββατο και Κυριακή και αυτό εφόσον υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να καλύψει τις εφημερίες.

Στα Ψαρά και τις Οινούσσες  οι ιατροί που βρίσκονται εκεί παρέχουν υγειονομική κάλυψη στον πληθυσμό όλες τις ημέρες – ώρες της παρουσίας τους. Παρόλα αυτά η 2η ΔΥΠΕ θα τους αποζημιώνει μόνο τα Σαββατοκύριακα μηνιαίως.

Στο Κέντρο Υγείας Πυργίου ο γιατρός που θα βρίσκεται σε ενεργό εφημερία, θα πρέπει να εργάζεται επί 16 έως 24 ώρες, εκτελώντας και νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού) και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής στο Νοσοκομείο.

Ο γιατρός που βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας, θα είναι αναγκασμένος να προσέρχεται και να παραμένει καθημερινά επί πολλές ώρες στο Κέντρο Υγείας εκτελώντας στην ουσία ενεργό εφημερία, χωρίς να λαμβάνει την ανάλογη αποζημίωση. Ή εκτάκτως να διανύει πολλά χιλιόμετρα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, για να καλύψει το κενό του συναδέλφου του.

Τέλος, για το πολυδύναμο ιατρείο Βολισσού που αποτελούσε έως τώρα κέντρο εφημέρευσης δεν υπάρχει αναφορά στην απαράδεκτη απόφαση της 2ης ΔΥΠΕ, γιατί όπως διευκρινίστηκε προφορικά θεωρήθηκε ότι υπάγεται στο κέντρο εφημέρευσης Καρδαμύλων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ