13.1.2017 14:56

Σε αδιέξοδο οι γαλακτοπαραγωγοί της Χίου [ΒΙΝΤΕΟ]

ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Αρνητικό ντόμινο δημιούργησε η διακοπή λειτουργίας της «Πελιναίον Όρος Α.Ε.» με τουλάχιστον 6 γαλακτοπαραγωγούς του νησιού να βρίσκονται σε αδιέξοδο αφού δεν μπορούν πλέον να διαθέσουν την παραγωγή τους.

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγο καιρό όταν η μεγαλύτερη μονάδα συγκέντρωσης και επεξεργασίας αγελαδινού γάλακτος στη Χίο  ΄΄ΠΕΛΙΝΑΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΕ΄΄ σταμάτησε τη λειτουργία της.

 Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι παραγωγοί που παρέδιδαν εκεί το γάλα τους να μείνουν απλήρωτοι, αλλά το κυριότερο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής τους. Για κάποιο διάστημα διέθεταν την παραγωγή τους στην άλλη σημαντική μονάδα του νησιού του Κωνσταντίνου Τομάζου με το γνωστό τυρί ΄΄ΜΑΣΤΕΛΟ΄΄.

Όμως όπως καταθέτουν σήμερα έξι κτηνοτρόφοι  και η μονάδα αυτή τους ανακοίνωσε, ότι αδυνατεί να παραλαμβάνει πλέον το γάλα τους, για το λόγο ότι δεν μπορεί να διαθέσει στην αγορά την παραγωγή της, η οποία σωρεύεται στα ψυγεία της.

Από 11/01/2017 επομένως οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν έχουν δυνατότητα διάθεσης της παραγωγής τους. Σε σχετική σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου έγινε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, όμως τα περιθώρια απορρόφησης της παραγωγής αυτής, από άλλες μονάδες είναι σχεδόν μηδενικά.

Παρέμβαση από την Περιφέρεια

Η συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη βρέθηκε στο επίκεντρο επιστολής που απέστειλε ο Στ. Κάρμαντζης στον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης στην οποία σημειώνει ότι πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης των κτηνοτρόφων αυτών και των ζώων τους, κάποιοι από τους οποίους ήδη προσανατολίζονται στην εκποίηση του ζωικού τους κεφαλαίου σε εξευτελιστικές τιμές.

«Το υψηλό κόστος παραγωγής στο νησί για γνωστούς επί χρόνια λόγους (κόστος μεταφοράς από και προς το νησί, δυσκολίες συγκοινωνιών, μέγεθος μονάδων, ενεργειακό κόστος κλπ) ήταν πάντοτε και είναι σημαντικό εμπόδιο, για την επικερδή δραστηριότητα του κλάδου. Το αιφνιδιαστικό της απόφασης μη παραλαβής του γάλακτος από το τυροκομείο, χωρίς εναλλακτική λύση, θα συρρικνώσει και θα επιδεινώσει περαιτέρω τον κλάδο.

Ενδεχομένως δε να υπάρξουν και νέες περιπτώσεις αν δεν υπάρξει λύση προς κάποια κατεύθυνση. Άμεσα δε από σήμερα (11/01/2017) ποσότητα αγελαδινού γάλακτος σε ημερήσια βάση 1,5 με 2 τόνους μένει στα αζήτητα.

Παρακαλούμε προκειμένου να δοθεί χρόνος στους κτηνοτρόφους να αντιμετωπίσουν την διαμορφούμενη κατάσταση, όπως εξεταστεί η περίπτωση σχετικής αποζημίωσης ή άλλης ενδεχόμενα πρότασης στήριξης των συγκεκριμένων για μικρό διάστημα 2-3 μηνών ώστε να παραμείνουν στην παραγωγική διαδικασία και να βρουν άλλους τρόπους αξιοποίησης της παραγωγής τους, με μικρές τυροκομικές εγκαταστάσεις της ιδίας παραγωγής, ή αξιοποίησης των αναμενόμενων Σχεδίων Βελτίωσης κλπ.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι το θέμα αφορά σήμερα  έξη κτηνοτρόφους με ημερήσια παραγωγή 1,5 με 2 τόνους και ζωικό κεφάλαιο 250  αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Ημερήσια απώλεια προσόδου 1.500kgέως 2.000 kg Χ 0,55€/kg = 825€ έως 1100€», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κάρμαντζης.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ