24.4.2020 12:47

Σε 428.000 ευρώ αποτιμάται το πλιάτσικο στις περιουσίες των Χαλκούσων

Σε 428.000 ευρώ αποτιμάται το πλιάτσικο μερίδας μεταναστών και προσφύγων στις περιουσίες των κατοίκων του Χαλκειούς, σύμφωνα με τη λίστα που παρέλαβε το Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου και στην οποία περιλαμβάνονται 206 αιτήσεις αποζημίωσης για κλοπές και ζημιές που έχουν υποβάλει οι κάτοικοι του νησιού.

Η λίστα των 206 περιπτώσεων περιλαμβάνει κυρίως ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, σε εξοπλισμό αλλά και σε αγροικίες με τους κατοίκους όμως να επισημαίνουν ότι ουσιαστικά η αποτίμηση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα αλλά αφορά μόνο ένας μέρος των ζημιών αφού αρκετές από αυτές δεν έχουν καταγραφεί για διάφορους λόγους.

Η οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τα πρακτικά της επιτροπής καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών λόγω των πολύ μεγάλων προσφυγικών ροών, που συνέρρευσαν στο νησί. Οι περισσότερες από τις 206 αιτήσεις συνοδεύονται και από Δελτίο Συμβάντων της Αστυνομίας ή του Δασαρχείου ενώ η επιτροπή πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους για την καταγραφή και την αποτίμηση των ζημιών.

Οι αιτήσεις χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Αιτήσεις που δηλώνονται κλοπές αντικειμένων και προϊόντων, αιτήσεις που δηλώνονται ζημιές σε εγκαταστάσεις και καλλιέργειες και αιτήσεις που περιλαμβάνουν και τις δύο παραπάνω πράξεις.

Σε μία περίπτωση η «παρέμβαση» στο κτήμα κατοίκου της Χίου είχε ως αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν 33 κουνέλια, 80 κότες-κοκόρια, 20 περιστέρια, αλλά και 700 κιλά εσπεριδοειδή προκαλώντας φθορές στην περίφραξη του κτήματος. Σε άλλη περίπτωση, που συνοδεύεται από φωτογραφίες, οι «επισκέπτες» αφού πήραν 10 κότες προκάλεσαν καταστροφές στην καλλιέργεια του ιδιοκτήτη(1.000κιλά ντομάτες-200κιλά φασόλια). Σχεδόν σε όλα τα συμβάντα κλοπών ζώων καταγράφεται και αφαίρεση της περίφραξης των κτημάτων μήκους εκατοντάδων μέτρων.

Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές στα ελαιοστάσια και στις υπόλοιπες καλλιέργειες, που έχουν δηλώσει οι κάτοικοι των οποίων οι περιουσίες βρίσκονται κοντά στο hotspot.

Χαρακτηριστικά, ένας παραγωγός δηλώνει την «απαλλοτρίωση» ολόκληρης της σοδιάς του μαζί με τα εργαλεία αλλά και την κεραμοσκεπή της αποθήκης του!.(1,3 στρέμματα σιτάρι, 1 στρ πορτοκάλια, 1 στρ μανταρίνια, 0,2 στρ καρότα 0,3 στρ σέλινο, 0,2 στρ κολοκύθια, 0,3 στρ παντζάρια, 0,3 στρ μελιτζάνες, 0,1 στρ πεπόνια, 0.2 στρ ντομάτες, 0,4 στρ φασολάκια, 0,2 στρ βλήτα).
Σε μία περίπτωση κλοπής κατοικίας αφαιρέθηκε η πόρτα, τα παράθυρα και η περίφραξη ενώ ο κατάλογος των κλοπιμαίων συμπληρώνεται με 1 βαρέλι κρασί, 3 τσουβάλια αμύγδαλα, 60 κιλά σιτάρι, 1 μηχανή αλέσεως σιταριού, όλα τα τρόφιμα και τα κουζινικά σκεύη. Σε άλλη περίπτωση, ο ιδιοκτήτες κατοικίας καλείται να πληρώσει εκτός από τις φθορές και τα κλοπιμαία και τη ΔΕΗ αφού αυτοί που παραβίασαν το σπίτι του έμειναν σε αυτό πριν τελικά το αφήσουν χωρίς κουφώματα! Σε άλλο σπίτι, εκτός από τα μετρητά, τις ηλεκτρικές συσκευές, τα σεντόνια και τις κουβέρτες «έκανε φτερά» και η στρατιωτική χλαίνη, που είχε στην ντουλάπα ο ιδιοκτήτης.
 

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ