5.11.2013 16:28

ΠΥΡΓΙ: Μυρίζει μπαρούτι η μετακίνηση κοπαδιού

Την ανοχή των κατοίκων του Πυργίου δοκιμάζει και πάλι τις τελευταίες ημέρες μερίδα κτηνοτρόφων του νησιού, με την αυθαίρετη μετεγκατάσταση κοπαδιού το πρωί της Κυριακής να αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κούτελο, πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας του Πυργίου, η κτηνοτρόφος Ε. Παγούδη διαπιστώθηκε ότι είχε μετεγκατασταθεί στο Πυργί παρότι η άδεια που είχε λάβει από το Δήμο Χίου ήταν για την ευρύτερη περιοχή του Κορακάρη.

«Ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση 30 χρόνια τώρα. Δεν πάει άλλο. Εμείς έχουμε αποφασίσει να παραχωρήσουμε 2 εκτάσεις συνολικά, μία στο Νότια Τράχωνα και μία στη θέση Λακιά. Δεν αντέχει άλλους βοσκούς ο τόπος γιατί προκαλούν συστηματικά ζημιές. Τι να σας πω; Ότι κάνουν απόσταση 7 χιλιομέτρων και από την Καρίντα βρίσκονται ξαφνικά μέσα στο χωριό; Δεν κάνουμε βήμα πίσω και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους», αναφέρει, τονίζοντας ότι ήδη έχει ενημερωθεί το Δασαρχείο και η Εισαγγελία Χίου.

Μόνη λύση η αναφορά στον ΕΛΓΑ

Για αδιαφορία των κτηνοτρόφων που δεν αρκούνται στα ήδη συμπεφωνημένα έκανε λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η μοναδική λύση πλέον είναι η καταγγελία στον ΕΛΓΑ, ώστε να διακοπεί η άδεια βόσκησης όσων δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, που θα έχει παράλληλα ως αποτέλεσμα την απώλεια της επιδότησης.

«Πιέζουν προεκλογικά»

Σε οξύ τόνο απαντά στα λεγόμενα του Π. Στεφάνου ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του νησιού, Γιάννης Γεωργούλης, επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις του Δήμου είναι αποτέλεσμα των κατοίκων του Πυργίου που πιέζουν πρόσωπα και καταστάσεις ενόψει προεκλογικής περιόδου.

«Δεν καταλαβαίνουν ένα πράγμα. Τα ζώα έχουν μάθει το χειμώνα να είναι νότια και το καλοκαίρι βόρεια. Είναι μία κατάσταση καθορισμένη από τη φύση, στην οποία δεν μπορούμε να επέμβουμε. Θα σταματήσει μόνο αν τα χελιδόνια σταματήσουν να μετακινούνται από το βορά στο νότο με την αλλαγή των εποχών. Στον Κορακάρη αυτή τη στιγμή είναι 3 βοσκοί και δεν αρκεί η έκταση. Σκέφτεστε να πάει και ένας ακόμα τι έχει να γίνει; Στο Πυργί υπάρχουν 300 ζωντανά, γιατί να μην πάει εκεί ένα κοπάδι που έχει ανάγκη; Αν το μετακινήσουν τώρα, που είναι η εποχή που γεννάνε οι κατσίκες, θα χαθούν όλα τα ζωντανά. Θέλει να μας εξαφανίσει δηλαδή ο κ. Στεφάνου; Γιατί αυτό θα καταφέρει, αν κάνει πράξη όσα λέει», ισχυρίζεται.

«Θα πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι της νότιας Χίου ότι στην εδαφική έκταση του πρώην Δήμου Ομηρούπολης φιλοξενούνται σήμερα 6 κοπάδια κτηνοτρόφων της νότιας Χίου. Ας αναλογιστούν τι θα συμβεί αν οι κάτοικοι κι αυτών των χωριών κρατήσουν την ίδια στάση με εκείνους», καταλήγει. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ