14.8.2012 13:21

Ψαλίδι στα αεροπορικά δρομολόγια

- ΜΕ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΗ ΧΙΟ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 
Σε περεταίρω μείωση των πτήσεών της συνολικά από την Αθήνα προς την περιφέρεια προχωράει από 15 Σεπτεμβρίου η Ολυμπιακή, η οποία πλέον όπως όλα δείχνουν θα κρατήσει μόνο τις απαραίτητες και κερδοφόρες πτήσεις.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η εταιρεία συμφερόντων του ομίλου MIG, ακυρώνει όλες τις απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης προς όλους τους υπόλοιπους προορισμούς εσωτερικού εκτός από το Θεσσαλονίκη – Ηράκλειο.
Σημαντικές απώλειες από την άλλη καταγράφονται στο γειτονικό νησί της Λέσβου μιας και χάνεται η απευθείας σύνδεση του νησιού με την Αθήνα. Έτσι οι επιβάτες που θα θελήσουν να μεταβούν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης θα έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό με μισάωρη παραμονή στο χώρο το αεροδρόμιο της Συμπρωτεύουσας.
 
Εξαφανίζεται η βραδινή πτήση
Την ώρα που η εταιρία αποφασίζει τη γενική περικοπή δρομολογίων, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η Χίος, αφού η μειωμένη κίνηση που αποτελεί συνάρτηση της υψηλής τιμής και των μη εξυπηρετικών ωρών για το κοινό, οδήγησε  από τις 15 Σεπτεμβρίου στο σταμάτημα της βραδινής πτήσης των 22.00 από Χίο προς Αθήνα.
Έτσι στο πρώτο στάδιο περικοπών προβλέπεται η αντικατάσταση της βραδινής πτήσης από απογευματινή στις 18:30 ή στις 18:00 ανάλογα με την ημέρα. Σε αυτό το στάδιο η εταιρία προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις αναμένεται να δρομολογήσει μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκάφη τύπου Airbus 320 κυρίως τις απογευματινές ώρες, ενώ κατά τα άλλα κρατάει τα ελικοφόρα τύπου Dash 8 Q-400 N.G.
 
Με δύο πτήσεις κάθε Τρίτη
Ακόμα πιο δραματικά γίνονται τα πράγματα σε ότι αφορά την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Χίου, αφού από 15/9 κάθε Τρίτη, η Ολυμπιακή περικόπτει και το τρίτο δρομολόγιο και αφήνει το νησί μόνο με την πρωινή και τη μεσημβρινή πτήση.
Έτσι όποιος θελήσει να μετακινηθεί από και προς το νησί μας, θα πρέπει είτε να επιλέξει την πρωινή πτήση από τις 6 το πρωί ή τη μεσημβρινή των 15:00 από Αθήνα.
 
Στο κόκκινο οι τιμές
Και ενώ κάποιος θα περίμενε μείωση των αεροπορικών ναύλων από πλευράς Ολυμπιακής μετά τη μείωση των δρομολογίων, η εταιρία φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια τιμολογιακή πολιτική, αφού ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής στην Αθήνα, θα κοστίζει περί τα 280-320 ευρώ.
Γεγονός πάντως αποτελεί ότι οι περαιτέρω περικοπές δρομολογίων αποτελούν ακόμα ένα πλήγμα τόσο στην τουριστική κίνηση του νησιού όσο και στην αεροπορική σύνδεση της Χίου με την Αθήνα, που συνεχίζει να συρρικνώνεται σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια.
Άραγε αυτή τη φορά οι αιρετοί Δήμου και Περιφέρειας θα περιοριστούν σε απλές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας ή θα προβούν σε κινήσεις προσέλκυσης και άλλων εταιριών στη συγκεκριμένη γραμμή;
 
 
Η σημερινή αποκάλυψη του "Πολίτη" προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πολύδωρου Λαμπρινούδη, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ολυμπιακής αλλά και τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες στους οποίους αναφέρει:
 
"Προς: Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη
Κοιν.: κ. Κων/νο Μουσουρούλη, Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου – Βουλευτή Χίου
κ. Κων/νο Τριαντάφυλλο Βουλευτή Χίου
Olympic Air
Τουριστικούς φορείς νήσου Χίου
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου εκ μέρους του Δήμου Χίου, σχετικά με την επικείμενη μείωση των δρομολογίων της Olympic Air που αφορά τη γραμμή Χίου – Αθήνας. Συγκεκριμένα, η εν λόγω εταιρεία προτίθεται από τις 15/09/2012 να καταργήσει τη βραδινή πτήση, αφήνοντας το νησί με δύο μόνο πτήσεις την ημέρα.
Επιπρόσθετα, η εταιρεία διατηρεί την εξωφρενικά υψηλή τιμολογιακή πολιτική της, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την επικοινωνία του νησιού μας με την πρωτεύουσα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής στην Αθήνα αγγίζει το ποσό των 280 – 320 ευρώ.
Αντιλαμβάνεστε ότι το πλήγμα για το ακριτικό νησί της Χίου είναι βαρύ, καθώς οδηγείται σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση, με τις συνακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους μόνιμους κατοίκους, καθώς και στον τουρισμό που τόσο έχουμε ανάγκη. Να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος του τουρισμού αφορά ομογενείς από το εξωτερικό, οι οποίοι μετά το υπερατλαντικό ταξίδι τους, καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα εγχώριο δρομολόγιο πανάκριβο και πενιχρό από άποψη εξυπηρέτησης.
Παρακαλώ για τις ενέργειές σας
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ"

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ