22.1.2016 11:08

Πρώτοι σε βιοτικό επίπεδο αλλά… πρώτοι και στη φτώχεια

1.300 ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 5.000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Την εικόνα ότι η Χίος αποτελεί ένα από τα μοναδικά νησιά όπου οι κάτοικοί της ευημερούν είτε λόγο της ναυτοσύνης, είτε λόγω της μαστίχας, έρχονται να ανατρέψουν τα στοιχεία του Δήμου σχετικά με τον αριθμό των συμπολιτών μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα στοιχεία

Η πεποίθηση ότι η Χίος αντιστέκεται στην κρίση, αποτελεί πλέον παρελθόν μιας και πάνω από 1.300 άτομα έχουν εισοδηματικά κριτήρια κάτω των 5.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τη συγκεκριμένη εικόνα επιβεβαιώνει και ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Γ. Παπαδόπουλος που μιλώντας στον «π» αποκάλυψε ότι 920 οικογένειες του νησιού διαθέτουν κάρτες του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αριθμός που μεταφράζεται σε πάνω από 1.300 άτομα ενώ 650 συμπολίτες μας σιτίζονται καθημερινά μέσω της Μητρόπολης Χίου.

«Ο αριθμός των απόρων τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στη Χίο και είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο για το νησί μας που θεωρείται πρώτο σε βιοτικό επίπεδο σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο. Οι εκτιμήσεις μας πάντως είναι ότι ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας είναι αρκετά μεγαλύτερος καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν θέλουν ανοιχτά να δηλώσουν ότι αντιμετωπίζουν βιοτικό πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, στα γειτονικά νησιά της Λέσβου και της Σάμου ο αριθμός των δικαιούχων του κοινωνικού παντοπωλείου δεν υπερβαίνει τα 300 άτομα σε κάθε νησί. 

Σε ότι αφορά στις πιστώσεις που θα διαθέσει ο Δήμος Χίου για τη φετινή χρονιά ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αυτές ανέρχονται στις 70.000 ευρώ, ενώ υπάρχει περίσσευμα χρημάτων και από το 2015 εξαιτίας εκκαθάρισης στη λίστα των δικαιούχων.

Μάλιστα από τις αρχές του 2017 ο Δήμος ετοιμάζεται να καταργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο αντικαθιστώντας το με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων που συστάθηκε φέτος και σκοπός του είναι η διανομή τροφίμων και ειδών προσωρινής υγιεινής στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ