14.12.2015 10:18

Πρώτα τα πιστοποιήσαμε, τώρα τα χάνουμε

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΒΓΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ ΤΟ ΧΙΩΤΙΚΟ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΚΑΙ Η ΘΡΟΥΜΠΑ ΧΙΟΥ

Ακόμα μία θλιβερή πρωτοτυπία, την ώρα που στον Κάμπο σαπίζουν τα αδιάθετα εσπεριδοειδή, κατέχει η Χίος που αμέτοχη παρατηρεί τον κίνδυνο απένταξης του «Χιώτικου μανταρινιού» από τον κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Τον αρχικό ενθουσιασμό από την ένταξη του «Χιώτικου μανταρινιού» ως προϊόν Π.Γ.Ε. ακολούθησε η πλήρης αδράνεια με συνέπεια 3 χρόνια μετά, το μανταρίνι της Χίου να κινδυνεύει να βγει από τον συγκεκριμένο κατάλογο εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφο η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χίου, ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ιδιώτης ή αγροτικός συναιτερισμός που να έχει υποβάλει αίτηση για παραγωγή, συσκευασία και εμπορία του προϊόντος «Χιώτικο Μανταρίνι ΠΓΕ», ώστε να ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων του οργανισμού «Δήμητρα».

Ύστατη προσπάθεια από την Περιφέρεια

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια η Χίος να αναλάβει πρωτοβουλίες ενεργοποίησης των δύο τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων, η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας απέστειλε έγγραφο στους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις προκειμένου να γίνουν όλες οι διαδικασίες πιστοποίησης για το Χιώτικο Μανταρίνι. Όμως παρά την σημαντική πρωτοβουλία η ανταπόκριση ήταν μηδενική με αποτέλεσμα από εδώ και πέρα το Χιώτικο Μανταρίνι αφενός να κινδυνεύει να χάσει τον χαρακτηρισμό Π.Γ.Ε., αφετέρου να εξισωθεί με κάθε άλλο εσπεριδοειδή

Στον ίδιο δρόμο και η χιώτικη θρούμπα

Ακόμα πιο τραγική είναι η περίπτωση της χιώτικης θρούμπας που παρότι έχει πιστοποιηθεί ως προϊόν Π.Γ.Ε. πάνω από 10 χρόνια κανείς ιδιώτης δεν σκέφτηκε ή δεν θέλησε να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη ονομασία.

«Ο κίνδυνος να αποχαρακτηριστούν τα δύο τοπικά προϊόντα είναι άμεσος.   Δυστυχώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δεν είναι δυνατόν να διαθέτουμε δύο τόσο σημαντικά προϊόντα και να μην υπάρχει ενδιαφέρον να αξιοποιηθούν από κανέναν», σημείωσε σε δηλώσεις του στον «π» στέλεχος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ