1.6.2016 9:38

Πρεμιέρα σήμερα για τον Φ.Π.Α. στο 17%

ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΠΟ 1.1.2017

Με προβληματισμό και το βλέμμα στραμμένο στον ερχόμενο Ιανουάριο, οπότε και η αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αναμένεται να είναι σαρωτική, υποδέχεται σήμερα η τοπική αγορά την κατά μία μονάδα αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, από το 16 στο 17%.

Τι αλλάζει στα νησιά μας

Παρότι, προς το παρόν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που πλήττονται από το μεταναστευτικό δεν καταργείται η έκπτωση 30% στον Φ.Π.Α., η επιβάρυνση μεταφράζεται σε περίπου 5 ευρώ τον μήνα, ή αλλιώς σε 30 ευρώ μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου οπότε ο μειωμένος συντελεστής του Φ.Π.Α., από το 17% θα φθάσει στο 24%. 

Αυτό σημαίνει ότι από 1η Ιανουαρίου η επιβάρυνση στους νησιώτες της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου θα είναι ... 10πλάσια! Και αυτό γιατί από 17% ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ θα πάει στο 24%, αλλά επιπλέον θα πληρώσει και ΦΠΑ 13% αντί 9% για ΔΕΗ και ύδρευση, ενώ και ο μειωμένος ΦΠΑ 4% γίνεται 6%.

Προβληματισμός στην τοπική αγορά

Διατεθειμένοι να απορροφήσουν την κατά μία μονάδα αύξηση του Φ.Π.Α. εμφανίζονται στον «π» καταστηματάρχες τοπικών επιχειρήσεων, εκφράζοντας πάντως την ανησυχία τους ότι η οικονομία του νησιού εμφανίζει ήδη σοβαρά συμπτώματα αποσύνθεσης. 

Ι. Μυλωνάς – «Χρυσός Οίκος»

«Προς το παρόν θα απορροφήσουμε αυτή τη μικρή αύξηση. Όμως τα πράγματα θα επειδυνωθούν από την 1η Ιανουαρίου που κι εμείς θα πάμε στο 24%. Τότε είναι σαφές ότι θα επιβαρυνθεί σημαντικά ο καταναλωτής». 

Γιώργος Γλύκας – «Κεντρικό»

«Έχουμε απορροφήσει ήδη πολλές από τις αυξήσεις και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να επωμιστούμε ακόμα μία αύξηση. Ο καταναλωτής συνεχώς βάλλεται από τις περικοπές με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη να μειώνεται συνεχώς. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς αν μία καθημερινή ημέρα περπατήσει την προκυμαία. Η παραλία είναι άδεια. Ποτέ η Χίος δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση».

Πέτρος Βασιλάκης – «ΛΗΤΩ»

«Όπως όλα δείχνουν αυτή τη μικρή αύξηση θα την απορροφήσουμε εμείς. Δεν ξέρω όπως τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου. Ίσως δούμε αύξηση στην τιμή των προϊόντων, διότι πρόκειται για σημαντική αλλαγή στον Φ.Π.Α., την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί μία τοπική επιχείρηση μόνη της».

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ