2.9.2013 18:18

«Πράσινο» φως με επιφυλάξεις άναψε η Σάμος

«Να πληρώσουμε λιγότερα από τη Χίο, λόγω λιγότερου πληθυσμού», ζητάει η αντιπολίτευση του Δ.Σ του γειτονικού νησιού

Νέα προοπτική στην αεροπορική σύνδεση της Χίου και της Σάμου με την Αθήνα δίνει η καθυστερημένη επικύρωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο νησιών, εκ μέρους του Δ.Σ Σάμου, για τη ναύλωση αεροσκάφους το οποίο θα τα συνδέει με την πρωτεύουσα σε καθημερινή βάση με δύο δρομολόγια την ημέρα, με τιμή εισιτηρίου που όπως προβλέπεται δεν θα υπερβαίνει τα 90 ευρώ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του γειτονικού νησιού έστω και καθυστερημένα και παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν επικύρωσε κατά πλειοψηφία την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Χίου, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν ο αεροπορικός αποκλεισμός των δύο νησιών εξαιτίας των αυξημένων τιμών της Ολυμπιακής.

Οι επιφυλάξεις

Όπως ανέφερε στον «π» ο δήμαρχος Σάμου Στ. Θάνος, κατά τη συζήτηση του θέματος διατυπώθηκαν ερωτηματικά για το κατά πόσο η προγραμματική σύμβαση αλλά και οι όροι της διακήρυξης είναι νομικά κατοχυρωμένοι, με την αντιπολίτευση να θεωρεί ότι αυτό το εγχείρημα μπορεί να καταρρεύσει αν αντιδράσουν οι υπόλοιπες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή και εν προκειμένω η Ολυμπιακή.

Εκτός αυτού αντιρρήσεις διατυπώθηκαν και ως προς το ύψος των χρημάτων που καλείται να καταβάλει το κάθε νησί, με τους Σαμιώτες να θεωρούν ότι επειδή υστερούν πληθυσμιακά σε σχέση με τη Χίο θα πρέπει να πληρώνουν λιγότερα και όχι τα ίδια με τον Δήμο Χίου.

«Είναι ένα εσωτερικό μας ζήτημα το οποίο όμως θα λύσουμε. Έχουμε πει ότι ο κάθε Δήμος θα βάλει από 30.000 ευρώ. Στη Σάμο διατυπώθηκε το ερώτημα γιατί να πληρώνουμε τα ίδια από τη Χίου αφού η πληθυσμιακή αναλογία δεν είναι η ίδια.

Αυτό όμως νομίζω ότι είναι το λιγότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος μίας μετάβασης μετ’ επιστροφής στα δύο νησιά θα πέσει στο μισό και ίσως και λιγότερο.

Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε 300 ευρώ για να πάμε και να έρθουμε στη Σάμο. Με αυτό το εγχείρημα θα δίνουμε περίπου 180 ευρώ, άρα τα οφέλη και για τα δύο νησιά είναι προφανή», σημείωσε ο Δήμαρχος Σάμου.

Το επόμενο βήμα

Αν όλα ακολουθήσουν τη φυσιολογική ροή τότε από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα περιμένουμε την προκήρυξη των όρων διακήρυξης ώστε να κατατεθούν οι προσφορές από τις αεροπορικές εταιρίες ενώ υπολογίζεται ότι ενδιαφέρον δεν θα δηλώσει μόνο η Astra αλλά ακόμα δύο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Όπως προβλέπουν οι όροι, η ανάδοχος εταιρεία γι’ αυτή τη σύμβαση θα επιδοτηθεί από τον κάθε Δήμο με 30.000 ευρώ ενώ η τιμή του εισιτηρίου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 90 ευρώ. Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση και θα δεσμεύουν τον ανάδοχο να εκτελεί 1 πρωινό δρομολόγιο από τις 7 έως τις 9 το πρωί στη γραμμή Αθήνα- Χίος- Σάμος- Αθήνα και ένα απογευματινό από τις 18:00 έως τις 20:00 στη γραμμή Αθήνα- Σάμος- Χίος- Αθήνα.

Στους όρους βέβαια της διακήρυξης θα αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η έκδοση εισιτηρίου για από Χίο για Σάμο ή αντίστροφα αφού αυτό το δρομολόγιο το έχει αναλάβει η Sky Express στα πλαίσια χρηματοδότησης της άγονης γραμμής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ