24.10.2013 16:21

Ποτέ ξανά πλημμύρα

ΣΕΙΡΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Τους τρόπους άμεσης δράσης αλλά και τη διαδικασία συντονισμού που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση έντονου πλημμυρικού φαινομένου εξέτασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας.

Στη δίωρη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν Πυροσβεστική, Λιμενικό, Αστυνομία, Στρατός, Δήμος και Περιφέρεια καθορίστηκε το πλαίσιο των ακριβών ενεργειών της κάθε υπηρεσίας με την Πολιτική Προστασία του Δήμου και την αρμόδια αντιδήμαρχο Α. Θλιβίτη να αναλαμβάνει το ρόλο του πρώτου συντονιστή.

Στη διαδικασία κινητοποίησης των δυνάμεων συμφωνήθηκε όλα τα σώματα ασφαλείας να είναι υπό την καθοδήγηση του Δήμου ενώ σε περίπτωση που αυτός αδυνατεί λόγω των συνθηκών να ανταπεξέλθει, τον συντονισμό θα αναλαμβάνει η Π.Ε. Χίου και κατόπιν ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Ν. Γιακαλής.

Σχέδια για λιμνοδεξαμενές και φράγματα

Όπως σημείωσε στον «π» ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Κ. Γανιάρης ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην περίπτωση όπου θα υπάρξει αστοχία λειτουργίας κάποιου φράγματος ή λιμνοδεξαμενής τέτοια, που να δημιουργήσει πρόβλημα πλημμύρας.

«Στη Χίο πλέον έχουμε πολλά μικρά ή μεγάλα φράγματα και λιμνοδεξαμενές. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι άμεσα θα πρέπει να καταρτήσουμε για καθένα από αυτά ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που σημειωθεί πρόβλημα όπως θραύση στην κατασκευή ή υπερχείλιση», είπε ο ίδιος.

Ομάδα επιφυλακής

Σημαντικό πάντως εργαλείο σύμφωνα με τα λεγόμενα των συμμετεχόντων στη σύσκεψη αποτελεί η πρόθεση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας να εκδίδει σε καθημερινή βάση από 1/1/2014 δελτίο πρόβλεψης πλημμυρικών φαινομένων αντίστοιχη του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου.

Έτσι όταν το νησί βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου 3 ή 4 με ανώτερο το 5 στην κλίμακα επικινδυνότητας, πρωταρχικό ρόλο θα αναλαμβάνει η ομάδα επιφυλακής των σωμάτων ασφαλείας που θα είναι υπεύθυνη για την αναφορά συμβάντων ώστε να κινητοποιείται άμεσα ο μηχανισμός επέμβασης του Δήμου έτσι όπως περιγράφεται μέσα από το μνημόνιο ενεργειών.

Άσκηση ετοιμότητας

Την ετοιμότητα πάντως όλων των ελεγχόμενων πλευρών θα αναδείξει έκτακτη άσκηση η οποία θα αποφασιστεί αιφνίδια μέχρι το τέλος του χρόνου από τον Κ. Γανιάρη με σκοπό να καταγραφούν και να διορθωθούν οι ατέλειες κάτω από πραγματικές συνθήκες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ