19.10.2013 12:45

Πώς θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης

Εντός 20 ημερών από την υποβολή της αίτησης θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης η επιστροφή φόρου των 35 λεπτών ανά λίτρο.
Αυτό προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από την οποία προκύπτει ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι  170 εκατ. ευρώ φέτος, 190 εκατ. ευρώ το 2014 και 210 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το 2015 και μετά.
Το μόνο πρόβλημα προς το παρόν είναι ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα η ειδική εφαρμογή υποδοχής των ηλεκτρονικών αιτήσεων στη ΓΓΠΣ και δεν αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ενεργοποιηθεί πριν από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι επιδόματα θέρμανσης δεν θα αρχίσουν να πληρώνονται πριν από το Νοέμβριο.
Σύμφωνα με την απόφαση οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΠΣ, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων, συμπληρώνοντας τα παρακάτω στοιχεία: ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμός προστατευόμενων τέκνων, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού, αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας, ταχυδρομική διεύθυνση, τετραγωνικά μέτρα και ιδιοκτησιακό καθεστώς (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη κ.λπ.), στοιχεία επικοινωνίας, ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώνει ειδικό πεδίο αν επιθυμεί προκαταβολή. Οι προκαταβολές θα καταβάλλονται άμεσα, προβλέπει η απόφαση.
Για τις πολυκατοικίες οι διαχειριστές θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδική φόρμα στην εφαρμογή δηλώνοντας μεταξύ των άλλων τον ΑΦΜ τους, τον αριθμό κοινόχρηστης παροχής ρεύματος, τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης και το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα. Από το επίδομα θέρμανσης εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
Η είσοδος στην ειδική εφαρμογή του Τaxisnet θα γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς χρήστη. Για τους μη πιστοποιημένους χρήστες αρκούν ο ΑΦΜ και ο αριθμός ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
Μετά την υποβολή της αίτησης και τη λήψη της προκαταβολής, με την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης είναι αυτοί οι οποίοι θα υποβάλουν τα νόμιμα παραστατικά προκειμένου να εξακριβωθεί ότι τα επιδόματα έχουν καταλήξει στους νόμιμους δικαιούχους.
Για όσους σκεφτούν να πάρουν τις προκαταβολές χωρίς να αγοράσουν τελικά πετρέλαιο θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από προγραμματισμένες διασταυρώσεις, απειλεί με πρόστιμα και κατασχέσεις.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ