29.10.2012 11:11

Πιστοποιεί τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ο Δήμος

• ΠΡΩΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Την πρόθεσή να προχωρήσει τελικά στη δημιουργία λαϊκής αγοράς στο νησί, σηματοδοτεί η απόφαση της δημοτική αρχή Χίου να καλέσει από σήμερα όλους τους ενδιαφερόμενους Χιώτες παραγωγούς να καταθέσουν αιτήσεις στην Επιτροπή Αδειών Παραγωγών, προκειμένου να πιστοποιηθούν ως πωλητές λαϊκών αγορών.
Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια μίας πρώτης καταγραφής των ενδιαφερομένων παραγωγών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των 30 συμμετοχών που έθεσε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο, δε θα λειτουργήσει η λαϊκή.
«Η λαϊκή αγορά αποτελεί θεσμό που μπορεί να στηρίξει το εισόδημα των συμπολιτών μας, προσφέροντας ντόπια προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές. Αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας, ανεξάρτητα αν θίγονται κάποιοι ή όχι. Είναι μία σύγχρονη αναγκαιότητα», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Παν. Στεφάνου
 
Χωρίς αντίτιμο
Ως κίνητρο προσέλκυσης παραγωγών ενδέχεται να λειτουργήσει η πρόθεση του Δήμου να μη ζητήσει, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, αντίτιμο για ενοικίαση χώρου.
«Στόχος μας είναι να βγει κερδισμένος ο κάτοικος της Χίου που βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση. Για αρχή δεν έχουμε καθορίσει κάποιο αντίτιμο. Στην πορεία ίσως εξετάσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
 
 
Μόνο ντόπιοι παραγωγοί
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ταυτόχρονα η πρόθεση του Δήμου να μην επιτρέψει τη δραστηριοποίηση παραγωγών εκτός Χίου, αφού στόχος, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, είναι η ενίσχυση της ντόπιας καλλιέργειας και των τοπικών παραγωγών.
«Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής από παραγωγούς που πωλούν τα προϊόντα τους κάθε Σάββατο στην παραλιακή του αεροδρομίου, με άδεια από το Δήμο, είναι ενθαρρυντικά. Από αυτή την άποψη, το πρώτο «crash test» για την αποδοχή του κόσμου έχει αποβεί θετικό. Εκτιμούμε ότι για αρχή θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 30 αιτήσεων και έτσι θα είμαστε σε θέση αμέσως μετά να ρυθμίσουμε τις λεπτομέρειες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της λαϊκής και στο νησί μας».
 
Για αρχή μία φορά
Η λαϊκή, για ξεκίνημα, θα οργανώνεται μία φορά την εβδομάδα, παρά τη θέληση των παραγωγών να πραγματοποιείται δύο φορές.
«Ας ξεκινήσουμε με μία φορά και, αν δούμε ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα αυξήσουμε τη συχνότητα. Το παν είναι ο κόσμος να στηρίξει αυτό το νέο εγχείρημα αλλά και οι παραγωγοί να βάλουν τα δυνατά τους, ώστε να αναπτυχθεί σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό», καταλήγει ο κ. Στεφάνου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ