16.6.2016 11:12

Πήρε μπροστά η κρατική μηχανή

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ, ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΕΝΕΡΓΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙ.ΑΛ.

Κάτι παραπάνω από 6 μήνες πήρε στο κράτος προκειμένου να κατανοήσει ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Χίο δεν μπορεί να είναι στον αυτόματο πιλότο. Έστω και καθυστερημένη η κρατική μηχανή «πήρε μπρος» με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών τόσο για την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου, όσο και για τον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο νησί.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο κυβερνητικός Βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, επισκέφθηκε τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με τον οποίο συζήτησαν όλα τα εκκρεμή θέματα που αφορούν στο νησί μας.

Η υπηρεσία ασύλου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός ενημέρωσε τον Ανδρέα Μιχαηλίδη ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου. Οι 40 υπάλληλοι θα είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν 1-2 αιτήσεις έκαστος την ημέρα, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούν να εξετάζουν από 60 έως 80 αιτήσεις σε καθημερινή βάση.

Αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, θα βοηθήσει ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης του νησιού, αφού θα αρχίσουν επιτέλους να αναχωρούν άτομα από το νησί.

Παράλληλα αποφασίστηκε η πρόσληψη 40 ατόμων με κριτήρια εντοπιότητας προκειμένου να απασχοληθούν στο Κέντρο Κράτησης. Η σύμβασή τους θα διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ενώ θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα η δυνατότητα παράτασής τους.

Ορίζουν γενικό συντονιστή

Παράλληλα με τα υπόλοιπα το Υπουργείο αποφάσισε επιτέλους να ορίσει γενικό συντονιστή για το μεταναστευτικό στη Χίο, με τις πληροφορίες του «π» να αναφέρουν ότι πρόκειται για απόστρατο ανώτατο αξιωματικό, ο οποίο θα αναλάβει καθήκοντα το αργότερο μέσα στον Ιούλιο.

Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων, το αίτημα του Δήμου να εμπλακεί ενεργά στη διαχείριση της ΒΙ.ΑΛ., γίνεται τελικά αποδεκτό, αφού ο Γ. Μουζάλας εξετάζει το ενδεχόμενο ο συντονιστής του κέντρου κράτησης να είναι διευθυντικό στέλεχος του Δήμου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ