11.11.2015 16:06

Παρέλαση πολλαπλών μηνυμάτων [ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ]

ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ

Την ευκαιρία να ακουστούν πέρα από τα στενά όρια της Χίου, οι κραυγές διαμαρτυρίας των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών αλλά και των Ατόμων με Αναπηρία, έδωσαν οι σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις για την 103η επέτειο από την απελευθέρωση της Χίου από τον Οθωμανικό ζυγό που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Τ. Κουίκ αλλά και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Β. Μεϊμαράκη.

Τα δάκρυα των ναυτικών

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που επέβαλε η φρουρά της Προεδρίας ο Προκόπης Παυλόπουλος παρέκλινε από την πορεία του και βρέθηκε μέσα στους ναυτικούς οι οποίοι είχαν αναρτήσει πανό κατά της διάλυσης του ΝΑΤ δίπλα από το κτίριο του Οίκου του Ναύτη. Με δάκρυα στα μάτια οι απόμαχοι της θάλασσας ζήτησαν τόσο από τον ΠτΔ όσο και από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης να σταματήσει η «σφαγή των ναυτικών», λέγοντας ξανά και ξανά ότι «ήμασταν εκεί όταν μας χρειάστηκε η πατρίδα, μη διαλύεται άλλο τη ζωή μας».

Οι υπόλοιπες πάντως διαμαρτυρίες περιορίστηκαν σε πολύ χαμηλούς τόνους με τους διαδηλωτές να αρκούνται σε συνθήματα κατά των μνημονίων αλλά και κατά της απόφασης της κυβέρνησης να διατηρήσει τον φράχτη στον Έβρο με αποτέλεσμα το Αιγαίο να έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο.

Καταχειροκροτήθηκαν οι πόντιοι

Αίσθηση από ολόκληρη την παρέλαση προκάλεσε το πανό που προηγήθηκε του Συλλόγου Ποντίων Χίου. Με σύνθημα «Ο Πόντος ζει, 353.000 ψυχές είναι γενοκτονία», τα μέλη του Συλλόγου καταδίκασαν με τον δικό τους τρόπο τις δηλώσεις του Ν. Φίλη ενώ χειροκροτήθηκαν τόσο από τον Τ. Κουίκ όσο και από τον Κυβερνητικό Βουλευτή Α. Μιχαηλίδη.

Π. Παυλόπουλος: «Η σφαγή της Χίου είναι δείγμα γραφής της τουρκικής βαρβαρότητας»

Στο μήνυμά του ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική συμβολή της Χίου στον αγώνα για την απελευθέρωση εστιάζοντας στη σφαγή του 1822.

«Η απελευθέρωση της Χίου από τον τουρκικό ζυγό, στις 11 Νοεμβρίου του 1912, και η οριστική ενσωμάτωσή της στον Εθνικό μας κορμό, μας δίνει την ευκαιρία αλλά και μας επιβάλλει το χρέος να θυμόμαστε και να έχουμε ως οδηγό για το μέλλον, ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις, την τριπλή, τουλάχιστον, συμβολή του Λαού αυτής της ιστορικής ψηφίδας της Πατρίδας μας:

Πρώτον, την συμβολή στην διαμόρφωση των δημοκρατικών θεσμών από την αρχαιότητα και στην απόκρουση της περσικής εισβολής, η οποία και καθόρισε την πορεία του Δυτικού Πολιτισμού εν γένει.

Δεύτερον, την συμβολή στην ευόδωση της Εθνεγερσίας του 1821, μεσ’ από τον ποταμό αίματος της Σφαγής της Χίου, δείγμα γραφής, δυστυχώς, της τουρκικής βαρβαρότητας.  

Και, τρίτον, την συμβολή στην διαχρονική οικονομική άνθηση του Έθνους, όπως η συμβολή αυτή εκφράζεται μεσ’ από την εδραίωση της ελληνικής εμπορικής θαλασσοκρατορίας ως σήμερα». 

 

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ