29.5.2013 16:30

Παραπήγματα ακόμα και μέσα στο κέντρο

ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

Αντιμέτωπος με μία νέα κοινωνική πραγματικότητα που χρίζει ευαίσθητων ελιγμών έρχεται ο Δήμος Χίου αφού το τελευταίο διάστημα ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες κατοίκων της πόλης αλλά και των περιχώρων για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από αθίγγανους «νέας γενιάς».

Μιλώντας στον «π» τόσο ο αντιδήμαρχος Χίου Π. Στεφάνου όσο και ο πρόεδρος της Δ. Κοινότητας Χίου Π. Περρίκος επιβεβαίωσαν το γεγονός αναφέροντας ότι η κατάσταση αρχίζει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς ενέχει πολλούς και διάφορους κινδύνους, πρώτα για τη δημόσια υγεία.

«Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων αφού φθάνουν συνεχώς στο νησί μας με το πλοίο νέες οικογένειες αθίγγανων που στην προσπάθειά τους να βρουν χώρο να εγκατασταθούν καταλαμβάνουν δημόσιες εκτάσεις στο κέντρο της πόλης.

Ο χώρος στάθμευσης δίπλα στην ιχθυόσκαλα,  η παραλιακή του Βροντάδου πλησίον μάλιστα σε γνωστή καφετέρια αλλά και περιοχές γύρω από την πόλη αντιμετωπίζουν καθημερινά πρόβλημα αφού η συνύπαρξη των Χιωτών με τις νέες οικογένειες αθίγγανων δεν είναι δυνατή», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Τους δώσαμε στέγη και την ξήλωσαν»

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το περιστατικό που ανέφερε στον «π» ο κ. Στεφάνου ο οποίος τόνισε ότι το εγχείρημα του Δήμου να δημιουργήσει οργανωμένο χώρο στέγασης πάνω από τον περιφερειακό της πόλης απέβη άκαρπο. Η αιτία σύμφωνα με τον ίδιο αποδίδεται στους ίδιους τους αθίγγανους που αντί να χρησιμοποιήσουν τα κοντέινερ για μόνιμη στέγαση τα ξήλωσαν προκειμένου να δημιουργήσουν παραπήγματα σε διάφορα σημεία του νησιού.

Αυξάνεται το παρεμπόριο

Η συνεχώς αυξανόμενη άφιξη αθίγγανων στο νησί δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στο ζήτημα της συμβίωσης αλλά και στην οικονομική ζωή του νησιού και αυτό γιατί στην πλειονότητά τους οι συγκεκριμένοι απασχολούνται με την πώληση προϊόντων παρεμπορίου.

«Η Δημοτική Αστυνομία τρέχει και δεν φθάνει. Υπάρχουν κάθε ημέρα καταγγελίες για παρεμπόριο από τους Χιώτες καταστηματάρχες οπότε αναγκαζόμαστε να τους κυνηγάμε», σημείωσε ο κ. Περρίκος.

«Δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να έρχονται»

Το θέμα γίνεται περίπλοκο κυρίως σε ότι αφορά στην ισχύουσα νομοθεσία καθώς η Λιμενική αρχή δεν μπορεί να τους απαγορεύσει την αποβίβαση στο νησί εφόσον είναι Έλληνες πολίτες. Έτσι το μόνο μέτρο που ουσιαστικά απομένει να επιβάλλει ο Δήμος Χίου είναι αυτό της διοικητικής έξωσης χωρίς όμως και αυτό να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

«Θεωρούμε ότι και η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχει μερίδιο ευθύνης και σε αυτό. Το θέμα θα λυθεί αν Δήμος, Αστυνομία και Λιμενικό  συνεργαστούν σωστά με τις ομάδες των αθίγγανων προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι η συμβίωση μίας μερίδας πληθυσμού δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος μίας άλλης», σημείωσε ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ