21.10.2013 10:04

Οριστικό όχι της Αρχαιολογίας

«Η ΤΑΦΡΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ», ΔΙΑΜΗΝΥΣΕ ΣΤΟΝ Π. ΣΤΕΦΑΝΟΥ Η 3Η ΕΒΑ

Την προχειρότητα με την οποία ο Δήμος αντιμετωπίζει τις μελέτες των δημοσίων έργων αναδεικνύει η πρόθεση Π. Λαμπρινούδη και Π. Στεφάνου να επαναφέρουν τμήμα της τάφρου του Φρουρίου στην πρότερη μορφή της, δηλαδή με νερό περιμετρικά του γεφυριού με αφορμή την πλημμύρα της προηγούμενης Τετάρτης.

Αν και οι παροικούντες στην οδό Δημοκρατίας, πριν την έναρξη των εργασιών, είχαν όλο το χρόνο μπροστά τους προκειμένου να αποφασίσουν τι θα γίνει με το τμήμα της Τάφρου που πλημμυρίζει συγκεντρώνοντας τα υπόγεια ύδατα από τις Καρυές, περίμεναν την αστοχία του μηχανισμού αποστράγγισης για να καταλήξουν στην «ρομαντική εικόνα» της πλημμυρισμένης τάφρου.

Τα νούφαρα και οι αδιάβροχοι προβολείς

Έτσι ενώ η κοινωνία αλλά και ο τοπικός Τύπος εδώ και 1 χρόνο καλούσαν τη Δημοτική Αρχή να εξετάσει σοβαρά το αυτονόητο, δηλαδή την επαναφορά της Τάφρου στην αρχική της μορφή, εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων, ο Δήμος περίμενε πρώτα να ολοκληρωθούν οι εργασίες, έπειτα να διαπιστωθεί η αστοχία και τέλος να παρουσιάσει αυτή την αστοχία ως εναλλακτική λύση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την επομένη της πλημμύρας ο Π. Λαμπρινούδης μιλώντας στον «π» έκανε λόγο για τροποποίηση της αρχικής μελέτης, με την προσθήκη αδιάβροχων προβολέων και νούφαρων σε περίπτωση που ήταν δυνατή η προσθήκη νερού σε τμήμα της τάφρου.

Τον σχεδιασμό των δημοτικών υπηρεσιών ανέκοψε η απόφαση της αρχαιολογίας με την προϊσταμένη της 3ης ΕΒΑ να ξεκαθαρίζει ότι αυτό είναι αδύνατο δεδομένου ότι οι εργασίες αποκατάστασης είχαν ως στόχο την ανάδειξη των υποστυλωμάτων της γέφυρας και ως εκ τούτου εάν πλημμύριζε τεχνητά με νερό, τόσο τα χρήματα που δόθηκαν όσο και οι εργασίες που έγιναν θα ήταν άχρηστες.

Διαφορετική πάντως άποψη έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με τον Π. Στεφάνου να σημειώνει ότι η εκ των υστέρων εισήγηση των αρχιτεκτόνων στον ίδιο ήταν στην κατεύθυνση της δημιουργίας τεχνητής λίμνης.

«Αυτό θα απαιτούσε μία μικρή τροποποίηση της μελέτης και ίσως μία παράταση των εργασιών για εύλογο χρονικό διάστημα. Το ζήτημα είναι ότι εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν έχουμε την άδεια της αρχαιολογίας. Επί του παρόντος όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να ξεχάσουμε το σενάριο να επαναφέρουμε τμήμα της τάφρου στην αρχική του μορφή. Ίσως στο μέλλον τα πράγματα να είναι πιο ώριμα και να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το συγκεκριμένο ενδεχόμενο», είπε στον «π» ο κ. Στεφάνου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ