29.1.2016 14:53

Ώρα Master Plan για τον κεντρικό λιμένα [ΒΙΝΤΕΟ]

ΣΤΗ ΧΙΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΞΕΡΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Σε ριζικές τομές που θα αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας του λιμένα Χίου μέσα από ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό, θα προχωρήσει η ανάδοχη μελετητική ομάδα του έργου της εκπόνησης του Master plan, που από το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται στη Χίο.

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μ. Μπελέγρης σημείωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες διεργασίες από τις οποίες θα προκύψει το πρώτο σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε συζήτηση ανάμεσα στους φορείς του νησιού.

«Κύριος στόχος είναι η αποσυμφόρηση του κεντρικού λιμένα αλλά και η αναζήτηση λύσεων σε επίπεδο τόσο της ακτοπλοΐας όσο και του θαλασσίου τουρισμού. Επιπλέον είναι μία μοναδική ευκαιρία για να δούμε πως μπορεί να αξιοποιηθεί το λιμάνι σε επίπεδο κρουαζιέρας», δήλωσε ο ίδιος.

Σε 3 μήνες οι τελικές προτάσεις

Ερωτώμενοι για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Master Plan οι μελετητές Ν. Μηλιώνης και Ν. Παναγόπουλος εξέφρασαν την άποψη ότι σε ένα μήνα από σήμερα θα είναι έτοιμες οι πρώτες προτάσεις ενώ σε περίπου 3 μήνες θα δοθεί προς διαβούλευση το τελικό σχέδιο που θα ενσωματώνει και τις νέες ιδέες αλλά και τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν.   

« Το λιμάνι της Χίου παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, και είναι σε μία κατάσταση που όλοι συμφωνούμε ότι είναι οριακή. Παρόλα αυτά έχει πολλές δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη. Θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις ρεαλιστικές που να δίνουν λύσεις επί των πραγματικών αναγκών. Όσες ιδέες προκύψουν από το master plan πρέπει πρώτα να γίνουν αποδεκτές από την τοπική κοινωνία, στη συνέχεια να γίνουν αποδεκτές από τους αιρετούς, έπειτα να χρηματοδοτηθούν και τέλος να υλοποιηθούν», δήλωσαν οι μελετητές.

Δεν επηρεάζεται το υδατοδρόμιο

Σημαντικά ήταν και τα όσα ανέφεραν και σε σχέση με το υδατοδρόμιο που σχεδιάζεται εντός κι εκτός λιμένα. Όπως είπαν είναι ένα έργο που είναι ανεπηρέαστο από τον οποιοδήποτε σχεδιασμό και που μπορεί να υλοποιηθεί παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί το Master plan.

Αδιαφορία από το ΤΑΙΠΕΔ;

Την ίδια ώρα πάντως που το Λιμενικό Ταμείο Χίου παίρνει στα χέρια του την υπόθεση της αξιοποίησης του Λιμένα Χίου, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι αδιαφορεί παντελώς για οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται ή πρόκειται να γίνει στη νότια πλευρά του λιμένα που το ίδιο έχει δεσμεύσει. Αν θα αδιαφορήσει μέχρι τέλους ή θα έρθει μετά το τέλος των εργασιών να καπελώσει μία προσπάθεια που προηγουμένως θα έχει στοιχήσει χιλιάδες ευρώ στον Χιώτη φορολογούμενο, είναι ένα ερώτημα που επί του παρόντος δεν μπορεί να απαντηθεί από κανέναν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ