25.4.2013 18:36

Ομερτά γύρω από τον βασικό κατηγορούμενο;

► ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ «ΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ»

Σημαντικές λεπτομέρειες τόσο για τρόπο διακίνησης των ναρκωτικών όσο και για τα πρόσωπα που διακινούσαν τις απαγορευμένες ουσίες στο νησί ανέδειξαν οι απολογίες 7 κατηγορουμένων κατά την 5η ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης των Locos.

Και οι 7 που κατηγορούνται όχι μόνο για διακίνηση αλλά και για εμπορία ναρκωτικών ουσιών, υπέδειξαν ως πηγή των ναρκωτικών δύο άτομα, τον κατηγορούμενο Γ. Κ. αλλά και δύο Αλβανούς με τα  ονόματα Γκένι και Έντι που είχαν μετατρέψει την κεντρική πλατεία Χίου ως χώρο επίσημης διακίνησης ναρκωτικών.

«Όποιος ήθελε ναρκωτικά πήγαινε στην πλατεία, έβρισκε αυτόν τον Αλβανό και αγόραζε κάθε είδους ουσίες. Ήταν εύκολο να βρεις οτιδήποτε και αν έψαχνες», ήταν η φράση ενός από τους κατηγορουμένους που κατέδειξε την έκταση που είχε λάβει η προμήθεια ναρκωτικών στο νησί.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η κοινή στάση της πλειονότητας των κατηγορουμένων που υπέδειξαν ως κύριο έμπορο στο νησί τον 23χρονο Γ.Κ. παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Αστυνομίας ο νούμερο 1 έμπορος ήταν ο αμερικανικής καταγωγής Ι.Κ.

Στην 5 ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης κατέστη για μία ακόμη φορά σαφές ότι ο ρόλος της οικογένειας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει παιδιά ακόμα και 14 ετών στη συστηματική χρήση ναρκωτικών. Κάθε άλλο παρά τυχαίο θεωρείται το γεγονός ότι και οι 7 κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν σημαντικά οικογενειακά προβλήματα που τους οδήγησαν στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

«Δεν ξέραμε για καμία οργάνωση»

Οι Εφέτες Δικαστές υπό την προεδρία της Αικ. Παπαβασιλείου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εντύπωση που είχε δημιουργηθεί στην κοινωνία σχετικά με τη δράση ομάδας αγνώστων που ξυλοκοπούσαν πολίτες και διακινούσαν ναρκωτικά με περιοχή δράσης τμήμα της Λεωφόρου Αιγαίου, το ΕΠΑ.Λ. Χίου αλλά και τον προαύλιο χώρου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Εμείς δεν είχαμε ακούσει για καμία τέτοια ομάδα. Υπήρχαν ανήλικα παιδιά που βρίσκονταν στο κομμάτι αυτό της παραλιακής όμως δεν έκαναν τίποτα. Έτρωγαν και άκουγαν τραγούδια. Μόνο αυτό και τίποτα παραπάνω. Τον χώρο του Πανεπιστημίου τον χρησιμοποιούσαμε για μικροδιακίνηση, εκεί κάναμε τη χρήση μας, γιατί εκτός του ότι υπήρχε το άσυλο, ήταν σκοτάδι και υπήρχε σχετική ερημιά τις βραδινές ώρες. Αυτά ήταν μέτρα προστασίας για εμάς», είπε στην απολογία του ο Χρ. Ντ.

Τα «μανιτάρια» από πυλό

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απάντηση των 3 εκ των 7 κατηγορουμένων σχετικά με τα περιβόητα «μανιτάρια» που αναφέρονται σε πλειάδα τηλεφωνικών συνομιλιών και τα οποία έφτιαχνε η κατηγορουμένη Κ.Λ.

«Δεν ήταν μανιτάρια με την έννοια των ναρκωτικών. Ήταν πύλινες κατασκευές της συγκατηγορούμενής μας», είπε ένας εξ αυτών προκαλώντας το ειρωνικό χαμόγελο της Έδρας.

Το γεγονός πάντως επιβεβαίωσε με παρέμβασή της και η Κ.Λ. που διακόπτοντας τη διαδικασία ανέφερε ότι το χόμπι της ήταν η κατασκευή πύλινων μανιταριών διακοσμητικού χαρακτήρα.

Δανείζονταν για να αγοράζουν

Το τριμελές Εφετείο εστίασε εκτός των άλλων και στον τρόπο εξεύρεσης χρημάτων από τους εξαρτημένους χρήστες ώστε να πληρώσουν το αντίτιμο της αγοράς. Οι περισσότεροι από αυτοί όντας άνεργοι ή μαθητές υπογράμμισαν ότι το χαρτζιλίκι από γονείς και συγγενείς μετατρέπονταν σε καθημερινή δόση ενώ αργότερα ο εθισμός στα ναρκωτικά τους οδήγησε στο δανείζονται από τον κοινωνικό περίγυρο ή να πωλούν προσωπικά αντικείμενα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα ποσά που διέθεταν για αγορά ναρκωτικών ξεπερνούσαν τα 800 ευρώ το μήνα.

"Πώς είναι δυνατόν να επικαλείστε οικογενειακή και οικονομική κρίση που σας οδήγησε στη χρήση ναρκωτικών και διαθέτετε για την αγορά τους σημαντικά ποσά που δεν τα βρίσκει εύκολα άνεργος", ήταν η ερώτηση του Εισαγγελέα Εφετών που παρέμεινε όμως αναπάντητη.

Δεν άντεξε και λιποθύμησε

Η συστηματική κατάδειξη του κατηγορούμενου Γ.Κ. ως βασικού εμπόρου ναρκωτικών στη Χίο προκάλεσε σοκ στη μητέρα του που παρακολουθούσε το δικαστήριο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να μεταφερθεί εσπευσμένα σε κατάσταση σοκ στο Νοσοκομείο της Χίου.

Ξυλοκοπήθηκε από του Locos και κατέθεσε υπέρ τους

Η ανατρεπτική κατάθεση του Λιμενικού υπαλλήλου ο οποίος τον Μάιο του 2011 ξυλοκοπήθηκε από μέλη των Locos επί της Λεωφόρου Αιγαίου επικράτησε από την άλλη ως αξιοσημείωτο γεγονός στην 5η ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης της φερόμενης συμμορίας τα μέλη της οποίας διακινούσαν ναρκωτικά στα νησί, στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης που προηγήθηκε των απολογιών των κατηγορουμένων.

Ο λιμενικός Π.Τ. ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε υπέρ του κατηγορούμενου Χρ. Ντ., ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είχε στενή επαφή με τον ηγετικό πύρινα της ομάδας διακίνησης καθώς ήταν ο μοναδικός που γνώριζε τον τόπο όπου ο φερόμενος ως αρχηγός Ι.Κ. φαίνεται ότι τοποθετούσε τα "σκληρά" ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη.

Ο νεαρός λιμενικός στην κατάθεσή του ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δεν έκανε καμία αναφορά στον ξυλοδαρμό του, που τότε είχε γίνει πρωτοσέλιδο των τοπικών ΜΜΕ, υποστηρίζοντας απλά την αθωότητα του κατηγορούμενου Χρ. Ντ. αλλά και το αξιόλογο του οικογενειακού του περιβάλλοντος. 

Ωστόσο αναστάτωση επικρατεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο αφού ο συγκεκριμένος λιμενικός αφού δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την επικαιρότητα. Συγκεκριμένα ο εν λόγω λιμενικός τον Νοέμβριο του 2011, είχε εισβάλει μαζί με μέλη της Χρυσής Αυγής Χίου στο σπίτι αλλοδαπού απειλώντας τη σωματική του ακεραιότητα, σε περίπτωση που δεν εγκατέλειπε άμεσα. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενώ μετά το περιστατικό μετατέθηκε από την Ασφάλεια του Λιμεναρχείου στο τμήμα φύλαξης του κτιρίου.

Η δίκη που διακόπηκε λίγο μετά τις 16:00 της Πέμπτης θα συνεχιστεί στις 09:00 το πρωί της Παρασκευής με την απολογία και των υπολοίπων κατηγορουμένων. Ωστόσο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία του Ι.Κ. που φέρεται ως ο αρχηγός της οργάνωσης.

Σύμφωνα πάντως με τον προγραμματισμό του Δικαστηρίου οι απολογίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής ενώ τη Μ. Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις ώστε το πρωί της Μ. Τρίτης να ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ