21.7.2014 10:44

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αγία Μαρκέλλα

- ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Πυρετώδεις ακόμα και ένα 24ωρο πριν την άφιξη του κύριου όγκου των προσκυνητών είναι οι ετοιμασίες για την εορτή της Αγίας Μαρκέλλας, στην οποία φέτος θα παραστούν ο Χιώτης υφυπουργός Ν. Μηταράκης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης καθώς και οι Μητροπολίτες Ζίχνων και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Θεουπόλεως Παντελεήμων και Χίου Μάρκος.

Οι προετοιμασίες

Την εβδομάδα που προηγήθηκε η εκκλησιαστική επιτροπή του προσκυνήματος τακτοποίησε και τις τελευταίες εκκρεμότητες ώστε όλα να είναι έτοιμα από σήμερα το απόγευμα μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, οπότε και αναμένεται σύσσωμη η Χίος να «παρελάσει» από το Ιερό Προσκύνημα.

Σημαντική ήταν η βοήθεια των περίπου 150 εθελοντών που βοήθησαν στις εξωτερικές εργασίες όπως ο καθαρισμός και η διαμόρφωση των χώρων στάθμευσης περιμετρικά του ναού.

«Τα πάντα είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Ήδη οι προσκυνητές έχουν αρχίσει να φθάνουν από το Σαββατοκύριακο. Τα δωμάτια είναι σε πληρότητα, έχουμε καθαρίσει τα πάντα και αναμένουμε τους προσκυνητές», σημείωσε το μέλος της επιτροπής Π. Καμπούρης.

Καμία πυρκαγιά πουθενά

Καμπανάκι την ίδια ώρα κρούει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου που ξεκαθαρίζει προς όλους τους τόνους ότι οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί με δεδομένη την ισχύ της αντιπυρικής περιόδου.

Έτσι η Πυροσβεστική σημειώνει ότι τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής της Αγίας Μαρκέλλας ισχύει ότι και τις υπόλοιπες ημέρες. Απαγορεύεται δηλαδή κάθε υπαίθρια εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, πόσο μάλλον το άναμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο.

Οδηγίες από την Τροχαία

Να τηρηθεί η νομιμότητα και να είναι αυξημένη η προσοχή οδηγών αλλά και πεζών παρακαλεί με δημόσια ανακοίνωσή της η Τροχαία Χίου που σημειώνει ότι ήδη από το Σαββατοκύριακο μέχρι και αύριο συνεργεία της υπηρεσίας θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύουτα οποία θα ελέγχουν το νόμιμο της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων και ειδικότερα:

1) Την κυκλοφορία δικύκλων χωρίς προστατευτικό κράνος, πινακίδα κυκλοφορίας και με εξατμίσεις που προκαλούν θόρυβο (σε περίπτωση εντοπισμού παρανομούντος οδηγού δε θα επιτρέπεται η συνέχιση της πορείας του και το όχημα θα ακινητοποιείται όπως προβλέπεται από το Νόμο)

2) Την κυκλοφορία επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων χωρίς ζώνη ασφαλείας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ΚΤΕΟ κλπ.

3) Για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών που θα κινηθούν στη επαρχιακή οδό Χίου – Βολισσού απαραίτητη είναι η χρήση ανακλαστικών στοιχείων στα ρούχα και στα σακίδιά τους, η κίνηση στο άκρο της οδού με κατεύθυνση αντίθετη από αυτή των οχημάτων και με ιδιαίτερη προσοχή κατά τις νυχτερινές ώρες.

4) Οι οδηγοί ποδηλάτων πρέπει να τηρούν τον ΚΟΚ και να φορούν κράνος, ενώ το ποδήλατο πρέπει να είναι σωστά συντηρημένο (φρένα, φώτα, λάστιχα κλπ). Συνιστάται γενικά η συνεργασία όλων όσων μετακινηθούν στο οδικό δίκτυο του νησιού αυτές τις ημέρες και η τήρηση των κανόνων του ΚΟΚ, ώστε να αποφευχθούν τα τροχαία ατυχήματα αλλά και η όχληση των προσκυνητών και των επισκεπτών του νησιού, με οποιοδήποτε τρόπο (θόρυβο, επικίνδυνη οδήγηση, ελιγμοί κλπ).

Το πρόγραμμα του εορτασμού

Από το Ι. Προσκύνημα Αγ. Μαρκέλλας ανακοινώθηκε ότι θα εορτασθεί Αρχιερατικώς η μνήμη της Αγίας Ενδόξου Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος μετά πάσης εκκλησιαστικής λαμπρότητος κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

α) Δευτέρα 21 Ιουλίου: -07.00 μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, και -11.00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία,

β) Τρίτη 22 Ιουλίου: -07.00 π.μ. Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, -10.45 π.μ. Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Αγίας,

και -07.00 μ.μ. Μεθεόρτιος Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις της Αγίας. Επίσης την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014 θα εορτασθεί Αρχιερατικώς η Απόδοσις της Εορτής της Αγίας.

Προσκαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί να προσέλθουν σε συμπροσευχή.

Σημείωση: Ο Ιερός Ναός θα παραμείνει ανοικτός για τους προσκυνητές κατά τις ημέρες Δευτέρα 21-7-2014 και την Τρίτη 22-7-2014 όλο το 24/ωρο. Επίσης κατά τις ημέρες Παρασκευή 18-7-2014, Σάββατο 19-7-2014 και Κυριακή 20-7-2014 από ώρα 5.00 το πρωί μέχρι 1.30 μετά τα μεσάνυχτα

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ