18.3.2014 10:58

Οι νταλίκες έρχονται, οι χώροι στάθμευσης φεύγουν

Η συνεχώς αυξανόμενη άφιξη φορτηγών από την Τουρκία δημιουργεί επιπλέον ανάγκες αξιοποίησης του χερσαίου τμήματος του Λιμένα με ενσωμάτωση ακόμα και των παλιών ναυτώνων

Στην αναζήτηση επαρκούς χώρου παραμονής για τις νταλίκες που ταξιδεύουν με τελικό προορισμό την Ευρώπη, μέσω Χίου, Πειραιά και κατόπιν Πάτρας προσανατολίζεται το Λιμενικό Ταμείο Χίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας καθημερινά μέσω του πλοίου «Chios» της Ege Birlik καταφθάνουν στο νησί μας 7-8 μεγάλες νταλίκες χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα παραμονής τους στη χερσαία ζώνη είτε του κυρίως λιμένα, είτε του Λιμεναρχείου εξαιτίας κυρίως του όγκου των φορτηγών.

Όπως ειπώθηκε στη χθεσινή Λιμενική Επιτροπή με συνεχείς επαφές τους οι Τούρκοι θέτουν ως ένα εκ των βασικών ζητημάτων την άμεση εύρεση προσωρινού χώρου παραμονής καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για να συνεχίζουν να στέλνουν τα φορτηγά μέσω Χίου και όχι από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο.

Οι λύσεις

Απ’ όσα ειπώθηκαν χθες, η πλέον άμεσα εφαρμοστέα λύση που δεν θα επιφέρει ιδιαίτερες ανακατατάξεις προβλέπει την κατάργηση του χώρου στάθμευσης δίπλα από το Λιμεναρχείο Χίου ώστε να δημιουργηθούν 4-5 θέσεις για νταλίκες και τράκτορες ενώ αν προκύψει επιπλέον ζήτηση τότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο χώρος στους παλιούς ναυτώνες.

Με εισήγησή του ο Λιμενάρχης Χίου Ι. Αργυράκης απέρριψε την πρόταση της υπηρεσίας για μεταφορά των κοντέινερ των μεταναστών σε χώρο πλησίον της νέας ιχθυόσκαλας, ώστε να αξιοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης οχημάτων μιας και θα απαιτηθεί κι άλλο προσωπικό.

Από την άλλη η επισκευή της παλιάς ιχθυόσκαλας για στέγαση των μεταναστών κρίθηκε ως ανεφάρμοστη καθώς χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος.

Εν τέλει η Επιτροπή αποφάσισε να διερευνήσει όλες τις πιθανές λύσεις με επικρατέστερη αυτή του Στ. Μιχαηλίδη για κατάργηση του χώρο στάθμευσης οχημάτων πλαγίως του Λιμεναρχείου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ