7.8.2014 15:43

Οι ιδιώτες αναλαμβάνουν τις ξεναγήσεις

Τρία καταστήματα της χιώτικης αγοράς βάζουν το χέρι στην τσέπη για να κάνουν όσα αδυνατεί η περιφέρεια

Πίσω από την  επαναφορά των ξεναγήσεων δεν ήταν μόνο η κοινωνική κατακραυγή του συνόλου της τοπικής κοινωνίας αλλά και η δυναμική πρωτοβουλία τριών ιδιωτών που έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να περισώσουν ότι διασώζεται στην κατά τα άλλα ανύπαρκτη ανάδειξη και παρουσίαση της Χίου στους λιγοστούς επισκέπτες της.

Οι ιδιοκτήτες των «Ηλιάστρα», «Αψέντι» και «Citrus», αντιλαμβανόμενοι ότι η περικοπή των ξεναγήσεων αποτελεί ένα επιπλέον πλήγμα στην τοπική οικονομία εν μέσω θέρους αποφάσισαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να χρηματοδοτήσουν με ίδιους πόρους τις ξεναγήσεις από τον επαγγελματία ξεναγό Θ. Καραμουσλή σε Νέα Μονή, Ανάβατο, Ολύμπους, Κάμπο και Κάστρο Χίου.

«Αδιανόητη απόφαση»

«Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος έξυπνος νους σκέφτηκε ότι η Περιφέρεια θα σωθεί περικόπτοντας τα κονδύλια για τις ξεναγήσεις. Μόλις διαβάσαμε την είδηση η αντίδρασή μας ήταν ακαριαία. Θεωρήσαμε ότι αυτές αποτελούν πόλο έλξης και συνεπώς δεν πρέπει να περικοπούν. Έτσι αποφασίσαμε να τις χρηματοδοτήσουμε κατά το ήμισυ», εξήγησε αναφερόμενος στο εγχείρημα ο Κ. Μωράκης εκ μέρους της επιχείρησης «Ηλιάστρα» που δραστηριοποιείται στο Κάστρο.  

5 περιοχές

Σύμφωνα με τον κ. Μωράκη οι ξεναγήσεις στα 5 σημεία ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος έχουν ξεκινήσει ήδη και θα διαρκέσουν μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί προβλέπει τα εξής:

Κάθε Δευτέρα ξενάγηση στον Κάμπο

Κάθε Τρίτη στον Ανάβατο

Κάθε Τετάρτη στους Ολύμπους

Κάθε Πέμπτη στη Νέα Μονή

Και κάθε Παρασκευή στο Κάστρο της Χίου.

Και άλλες δράσεις

Τα καταστήματα του Κάστρου πάντως δεν αρκούνται μόνο στη συγκεκριμένη δράση. Ερωτώμενος για το αν θα υπάρξει αντίστοιχη χρηματοδότηση κι άλλων δράσεων ο Κ. Μωράκης σημείωσε ότι εντός του καλοκαιριού οι δύο επιχειρήσεις θα δώσουν χρήματα προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά και άλλες τέτοιες δραστηριότητες.
 

«Ο στόχος μας είναι να παραχθεί πολιτισμός και να επενδύσουμε πάνω σε αυτόν. Θέλουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας ως καταστήματα που λειτουργούν ταυτόχρονα και ως εστίες πολιτισμού. Δυστυχώς διάφορα ζητήματα δεν μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τις δράσεις που είχαμε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια στην πλατεία του φρουρίου. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε κάποιες επιπλέον πολιτιστικές δράσεις ακόμα κι εκτός εμβέλειας Κάστρου», είπε κλείνοντας ο ίδιος.

Σε ότι αφορά τις ξεναγήσεις επιπλέον πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα: 2271350516 και 6937786213.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ