30.3.2015 10:16

Ο Καναδάς βάφτηκε στα ελληνικά χρώματα στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Πλημμύρισε από γαλανόλευκες η λεωφόρος Ντάνφορθ στο Τορόντο στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, παρουσία χιλιάδων Ελλήλων, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας Αλέξανδρου Ιωαννίδη, της πρωθυπουργού του Οντάριο Κάθλιν Γουίν και άλλων επισήμων.
 
Παιδιά και μεγάλοι παρήλασαν με ενθουσιασμό, κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό παρά το τσουχτερό κρύο, ενώ η κατάθεση στεφάνου έγινε στο μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 
Σύμφωνα με τα καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα, περίπου 15.000 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην ελληνοκρατούμενη λεωφόρο Ντάνφορθ κρατώντας τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά και φωνάζοντας συνθήματα «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η 25η Μαρτίου», «Ζήτω η Κύπρος».
 
Στην παρέλαση συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, τα ελληνικά σχολεία αλλά και εθνικοτοπικοί σύλλογοι. Είχε προηγηθεί η δοξολογία στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου.

Σημειώνεται ότι οι γιορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το γκαλά της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο το Σάββατο το βράδυ, όπου ο γενικός πρόξενος Αλέξανδρος Ιωαννίδης ανέγνωσε τον χαιρετισμό του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ μίλησε για την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας του Ελληνισμού στις δύσκολες στιγμές της χώρας, ενώ μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αντώνης Αρτεμάκης.
 
Οι εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου έκλεισαν χθες με δεξίωση στην Παμμακεδονική Ενωση όπου έγιναν ομιλίες παρουσία της ελληνικής ομογένειας.
 
Στο μεταξύ, με δοξολογία στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία της Οττάβας, κατάθεση στεφάνου και παρέλαση ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις στην καναδική πρωτεύουσα. Μετά τη δοξολογία ο πρέσβευτής της Ελλάδας στον Καναδά Γεώργιος Μαρκαντωνάτος ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και το μήνυμα του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την 25η Μαρτίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο κέντρο της πόλης, από τον Ελληνα πρσβευτή Γεώργιο Μαρκαντωνάτο, τη γερουσιαστή, Anne Cools, τον ομοσπονδιακό βουλευτή Royal Galipeau, τον επικεφαλής της καναδικής αστυνομίας της Οττάβας Charles Bordelau, εκπροσώπους των καναδικών Αρχών και σωμάτων ασφαλείας, τον εκπρόσωπο των απομάχων Δημήτρη Μακρή, τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Οττάβας Νικόλαο Λάφκα καθώς και από εκπροσώπους ομογενειακών συλλόγων.
Ακολούθησε παρέλαση και έπαρση της ελληνικής σημαίας στο δημαρχείο της Οττάβας με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Καναδά και αμέσως μετά έγινε τελετή στον χώρο του δημαρχείου με ομιλίες εκπροσώπων των ελληνικών και των καναδικών αρχών, απαγγελία ποιημάτων και επίδειξη ελληνικών χορών από ελληνικής καταγωγής μαθητές της Οττάβας.
 
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα στους χώρους του δημαρχείου προς τιμήν των Ελλήνων και Καναδών που συμμετείχαν στους εορτασμούς.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ