5.12.2012 16:53

Ο Γανιάρης εκτοπίζει την «ΑΚΑΜΑΣ Α.Ε.» από το Παντουκειός

«Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΠΡΟΠΟΛΛΟΥ», ΛΕΕΙ Ο Κ. ΓΑΝΙΑΡΗΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΑΛΛΟ ΑΝΑΔΟΧΟ

Αντιμέτωπος με την κατάσταση που ίδιος δημιούργησε έρχεται πλέον ο ανάδοχος της γέφυρας στο Παντουκειός αλλά και της διαμόρφωσης του οδικού άξονα από το Μερσυνίδι μέχρι και τον κόμβο της Συκιάδας.

Η τμηματική προθεσμία που προβλέπει η μελέτη για την αποπεράτωση της γέφυρας έχει παρέλθει ήδη από τις 31 Οκτωβρίου και πλέον η εταιρία «ΑΚΑΜΑΣ Α.Ε.» έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά ζητημάτων κυρίως σε ότι αφορά τη φερεγγυότητά της αλλά και τις εγγυητικές καταθέσεις ύψους 1.5 Εκ. Ευρώ που είχε διαθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό όταν αναλάμβανε το έργο.

Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της γέφυρας αλλά και το ημιτελές έργο των διανοίξεων από το Μερσυνίδι και βόρεια, δημιούργησαν ρήγμα στη μέχρι τώρα συνεργασία της Π.Ε. Χίου με τον εργολάβο, με τον Κ. Γανιάρη να θεωρεί ότι το πολιτικό κόστος που λαμβάνει για τη μη αποπεράτωση του έργου έχει ξεπεράσει τα όρια.

 

Η σύσκεψη

 

Μέσα σε αυτά πλαίσια την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Χίου όπου κατέστη σαφές στην εταιρεία ότι έχει κινηθεί ήδη η διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Μάλιστα παρά και τις χθεσινές εκκλήσεις των υπευθύνων της εταιρίας να παγώσει η διαδικασία έκπτωσης, κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό με την επιβλέπουσα αρχή του έργου, την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Χίου, που έκανε γνωστή την πρόθεσή της να ολοκληρώσει το έργο ακόμα και με άλλο εργολάβο.

 

Η δέσμευση

 

Πιεζόμενη από την πλευρά της η εταιρία, ανακοίνωσε στην Π.Ε. Χίου ότι μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρώσει τη δεύτερη ρίψη σκυροδέματος στο γεφύρι και αμέσως θα προχωρήσει στην επιγεφύρωση της κατασκευής με τον κυρίως οδικό άξονα.

 

«Πλέον τα όρια έχουν εξαντληθεί. Ας δει τι θα κάνει γιατί το παιχνιδάκι τελείωσε. Το έργο πρέπει να γίνει και θα γίνει. Αν δεν μας πείσει ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί τότε θα χάσει τα πάντα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο την εταιρεία. Η υπομονή τελείωσε», ανέφερε σε έντονο ύφος ο κ. Γανιάρης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «π».

 

Το υπόλοιπο έργο

 

Αισιόδοξα από την άλλη είναι τα μηνύματα που έρχονται σε ότι αφορά στη συνέχιση των εργασιών στο κομμάτι του οδικού άξονα από το Μερσυνίδι μέχρι τη Συκιάδα, αφού η «ΑΚΑΜΑΣ Α.Ε», σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με την εταιρία του Ν. Κοντόπουλου που έχει αναλάβει την αποπεράτωση των εργασιών στο κομμάτι του οδικού δικτύου από κόμβο Λαγκάδας μέχρι κόμβο Πιτυούς, ώστε να της εκχωρήσει αυτό το κομμάτι της εργολαβίας.

«Η «ΑΚΑΜΑΣ» αυτή τη στιγμή είναι σε μία δύσκολη θέση. Προσπαθεί να τελειώσει τη γέφυρα ώστε να μη χάσει τις εγγυητικές καταθέσεις. Αν εκχωρήσει το υπόλοιπο τμήμα τότε θα χάσει μέρος των εγγυητικών. Αν όμως εγκαταλείψει τη γέφυρα τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την ίδια γιατί τότε σημαίνει ότι αφενός θα χάσει ολόκληρο το ποσό, αφετέρου δύσκολα θα συμμετάσχει ξανά σε διαγωνισμό για δημόσιο έργο», ανέφερε στον «π», στέλεχος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

 

Αισιοδοξία από τη Μυτιλήνη

 

Την πεποίθησή του ότι τελικά το έργο θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκύψουν περαιτέρω ζήτημα εξέφρασε μέσα από τον «π» ο Γ. Πλακωτάρης εκ μέρους της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Β. Αιγαίου.

 

«Υπάρχουν ακόμα χειρότερες περιπτώσεις και όμως τα έργα τελικά γίνονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ασκηθεί πίεση. Θεωρώ ότι η εταιρία τελικά θα καταφέρει να ολοκληρώσει τουλάχιστον το κομμάτι της Γέφυρας και αυτό με δεδομένο ότι δεν θα ρισκάρει όπως και καμία άλλη εταιρία τις εγγυητικές της καταθέσεις», είπε ο ίδιος.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως ήδη από χθες η «ΑΚΑΜΑΣ Α.Ε.» αναζητάει τρόπο να παρατείνει το τμηματικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου βασιζόμενη κυρίως στην έντονη βροχόπτωση των ημερών αλλά και σε διαδικαστικά θέματα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ