14.4.2015 13:53

Νέος χώρος φιλοξενίας 300 μεταναστών στο Μερσινίδι

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΡΟΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 24ΩΡΩΝ

Όλο και περισσότεροι Σύριοι προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη βία, επιλέγουν τη ανατολική διαδρομή της Μεσογείου για να φτάσουν στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα έναν άνευ προηγουμένου αριθμό προσφύγων να καταφθάνει στα νησιά, τα οποία έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

Τα στοιχεία

Τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο αποτυπώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, σύμφωνα με τα οποία στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου το 2015 διασώθηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος 10.445 μετανάστες, κυρίως Σύροι και Αφγανοί που πέρασαν παρατύπως τα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός των μεταναστών ήταν 2.863.

Ο ρυθμός εισδοχής προσφύγων από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα με κατεύθυνση τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο, ξεπερνά τα 3.000 άτομα κάθε μήνα φέτος και είναι βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί. Χαρακτηριστικό μάλιστα της ακραίας κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τις τελευταίες 48 ώρες, σχεδόν 800 μετανάστες συνελήφθησαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στη Χίο, τη Μυτιλήνη και το Φαρμακονήσι.

Νέος χώρος μεταναστών στο Μερσινίδι

Με την κατάσταση στο μεταναστευτικό να επιδεινώνεται συνεχώς Αστυνομία, Δήμος και Στρατός πραγματοποίησαν έκτακτη από κοινού σύσκεψη σήμερα το πρωί προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να λάβουν έκτακτα μέτρα.

Έτσι με βάση τα όσα αποφασίστηκαν ο Δήμος Χίου αναμένεται να δώσει οικοπεδική έκταση κοντά στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών του Μερσινιδίου (δίπλα από το Δημοτικό Νεκροταφείο) προκειμένου να δημιουργηθούν επιπλέον υποδομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αύριο το πρωί τα συνεργεία του Δήμου θα προχωρήσουν σε χωματουργικές εργασίες και επίστρωση του χώρου με 3Α προκειμένου πάνω σε αυτό να τοποθετηθούν 16 σκηνές του Στρατού και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Παράλληλα ο Δήμος θα μεριμνήσει για την τοποθέτηση δύο κοντέινερ στη συγκεκριμένη έκταση με σκοπό να φιλοξενούνται κυρίως τα γυναικόπαιδα.

Όλα αυτά την ώρα που στο ήδη υπάρχον κέντρο κράτησης παραμένουν 253 άτομα με ανώτερη χωριτικότητα τα 108 κι ακόμη 100 άτομα στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Μέσα από τις συγκεκριμένες κινήσεις η Αστυνομία ευελπιστεί στη δημιουργία βοηθητικού χώρου φιλοξενίας περίπου 300 μεταναστών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ