23.10.2013 16:05

Νέο μεταναστευτικό ρεύμα από τα χωριά

Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ 20-30 ΕΤΩΝ ΑΝΑΖΗΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Με μια βαλίτσα κι ένα διαβατήριο στο χέρι παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης οι νέοι από τα χωριά μας κι αναζητούν μια καλύτερη τύχη σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως στην Αμερική.

Το Αμερικάνικο όνειρο έχει αποκτήσει και πάλι την αίγλη του στα μάτια των συμπολιτών μας που λόγω κρίσης βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία στερούμενοι  κάθε άλλης προοπτικής και δυνατότητας επαγγελματικής ανέλιξης κι αποκατάστασης.

Ο συγγενής, ο γνωστός, ο φίλος που χρόνια ζει στην Αμερική κάνει τον μεσολαβητή, προσφέροντας μια δουλειά κι ένα καταφύγιο στην αρχή. Μετά τα πράγματα είναι απλά, ο νέος ή θα βρει τον δρόμο του και θα προχωρήσει παραμένοντας στον ξένο τόπο ή μετά από κάποιους μήνες κι έχοντας κάνει ένα κάποιοι κομπόδεμα θα επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και θα δοκιμάσει από την αρχή.

Κάπως έτσι είναι η κατάσταση σε κάποια από τα χωριά μας. Στα Μεστά, ήδη έχουν φύγει 4-5 νέοι από 25-30 χρόνων αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ανάλογη κατάσταση και στον Καταρράκτη κι όπου αλλού υπάρχουν ήδη «ξενιτεμένοι» που θα παίξουν τον ρόλο του καταφυγίου για τους νεοφώτιστους μετανάστες.

«Από το χωριό μας έχουν ήδη φύγει 4 με 5 νέοι για την Αμερική. Δεν βρήκαν προκοπή εδώ, έχουν συγγενείς εκεί κι  αποφάσισαν να πάνε να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Αμερική», δήλωσε στον «π» ο πρόεδρος των Μεστών  Κ. Σχολιάδης.

Ο ίδιος δεν κρύβει την ανησυχία του για το γεγονός ότι αν συνεχιστεί κι άλλο το μεταναστευτικό ρεύμα το χωριό θα απειληθεί για άλλη μια φορά στην ιστορία του με ερήμωση αφού θα μείνουν σε αυτό μόνο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ