28.5.2012 16:39

Νέα κοινωνικά τιμολόγια για τις ΔΕΥΑ φέρνει ο «Καλλικράτης 2»

«ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Η ΔΕΥΑ ΧΙΟΥ», ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΜΙΧ. ΦΥΤΟΥΣΗΣ

Θετικά αποτελέσματα για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες (κοινωνικό τιμολόγιο) αλλά και τη λειτουργία και τους πόρους των ΔΕΥΑ, που αποτυπώνονται σε έξι άρθρα του «Καλλικράτη 2», δηλαδή, του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση-Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ», έφεραν οι συντονισμένες ενέργειες της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), η οποία απαριθμεί 115 μέλη σε σύνολο 130 ΔΕΥΑ στη χώρα, και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Οι ρυθμίσεις του N. 4071/2012 που αφορούν στις ΔΕΥΑ περιλαμβάνονται στο άρθρο 10, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • η καθιέρωση του κοινωνικού τιμολογίου για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (άνεργοι, ΑμεΑ, άποροι κτλ.),
  • η καταβολή ετήσιας επιχορήγησης από 1.1.2011 από τους ΚΑΠ,
  • έλεγχος από την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ αποφάσεων των ΔΕΥΑ,
  • προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό για δαπάνες άνω των 5.000 ευρώ,
  • υποχρεωτικότητα επέκτασης της χωρικής αρμοδιότητας των ΔΕΥΑ σε όλο τον «καλλικράτειο» δήμο,
  • καθώς και μηνιαίο πάγιο τέλος για την κάλυψη μέρους του ελάχιστου κόστους λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά τα κοινωνικά τιμολόγια «το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ μπορεί να θεσπίζει ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών με βάση ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια», ενώ η απόφαση αυτή εγκρίνεται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το υπουργείο τελικά δεν θεσπίσει ένα ενιαίο εισοδηματικό πλαφόν, τότε οι κατά τόπους ΔΕΥΑΧ θα έχουν την ευκαιρία, να θεσπίσουν ένα πλαίσιο τιμολογιακής πολιτικής πάνω στο οποίο θα εκδοθούν τα τιμολόγια για τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες, γεγονός που μέχρι στιγμής αποτελούσε κενό στο νόμο της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη 1.
Θετική από την πλευρά του, με την προϋπόθεση ότι τα κριτήρια θα τεθούν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και όχι από το Υπουργείο, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χίου Μιχ. Φυτούσης.
«Εμείς αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε μία πολιτική που λέει -25% σε όλες τις πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑΜΕΑ. Αν όμως έρθει το Υπουργείο και μας ζητήσει να μπει πλαφόν ετήσιων αποδοχών για παράδειγμα 5.000 ευρώ, τότε θα καταργήσει επί της ουσίας τη σημερινή τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Χίου, η οποία είναι σαφώς καλύτερη από αυτή που προτείνει το Υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση και επειδή δεν ξέρουμε αν η πρόταση αυτή για τα κοινωνικά τιμολόγια, αποτελεί νόμο ή παραίνεση προς όλες τις ΔΕΥΑ έχουμε στείλει σχετικό έγγραφο στα κεντρικά για να μας απαντήσουν», ανέφερε μιλώντας στον «π» ο κ. Φυτούσης. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ