30.9.2015 14:59

«Να κεφαλαιοποιηθεί η φαρμακευτική ιδιότητα της μαστίχας»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Μ.Χ. ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΩΣ ΦΑΡΜΑΚΟ, ΤΑ ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στην προσπάθεια της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών να κεφαλαιοποιήσει την πιστοποίηση της Μαστίχας ως φαρμακευτικό προϊόν αλλά και στις καινοτόμες δράσεις που θα βοηθήσουν τον παραγωγό αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «π» ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Ε. Μονίαρος.

Μαστίχα… το φυσικό φάρμακο

Η πιστοποίηση της Μαστίχας ως φαρμακευτικού προϊόντος ήταν κάτι που ανέμεναν εδώ και καιρό τόσο η ίδια η Ένωση όσο και οι Μαστιχοπαραγωγοί με δεδομένες τις διαπιστωμένες ιδιότητές της κυρίως στο πεπτικό σύστημα.

Η προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της σημαντικής πιστοποίησης που έλαβε πρόσφατα η μαστίχα ως φάρμακο, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ξεκινά με συνέντευξη Τύπου σε ειδικούς συντάκτες που εργάζονται σε εξειδικευμένα έντυπα υγείας, την ερχόμενη Τρίτη 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «Electra Palace» παρουσία του Υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

Όπως σημείωσε ο κ. Μονίαρος η πιστοποίηση είναι η κατάληξη μίας στρατηγικής  της Ένωσης για την έρευνα και την ανάπτυξη, που κάθε χρόνο κοστίζει περί τις 150.000 ευρώ.

«Στόχος και της τωρινής διοίκησης αλλά και των επόμενων θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση της μαστίχας ως φάρμακο. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να αναδειχθεί και να κεφαλαιοποιηθεί σε βάθος χρόνου», δήλωσε.

Ερωτώμενος για το εάν η Ε.Μ.Χ. σκοπεύει να προχωρήσει στην παραγωγή δικών της φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τη Μαστίχα ο κ. Μονίαρος τόνισε ότι πρόκειται για μία πολύ πρώιμη σκέψη, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο σενάριο ως μακρινό στόχο.

Τέλος σε ότι αφορά στον ΦΠΑ, ο πρόεδρος της ΕΜΧ ξεκαθάρισε ότι το ύψος του ΦΠΑ καθορίζεται από την χρήση της ίδιας της μαστίχας.

«Αν προορίζεται για φάρμακο έχει διαφορετικό ΦΠΑ απ’ ότι για άλλες χρήσεις», είπε.

Έρχονται τα μηχανήματα

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο κ. Μονίαρος αποκάλυψε ότι σε 20 ημέρες από σήμερα θα εγκατασταθούν στο εργοστάσιο Μαστίχας στην Καρδαμάδα δύο νέα μηχανήματα τα οποία θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια στον καθαρισμό και διαχωρισμό της ψιλής μαστίχας σε καθαρή και βρώμικη.

«Η ΕΜΧ  τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά άλματα προς τα εμπρός. Στο κομμάτι που είχαμε κάνει τα μικρότερα βήματα ήταν από το χωράφι μέχρι το εργοστάσιο. Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τον παραγωγό σε επίπονες διαδικασίες όπως το  πάστρεμα. Έτσι από τον Γενάρη λάβαμε στα χέρια μας μία εισήγηση για ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τον παραγωγό. Αποφασίσαμε να εντάξουμε αυτά τα μηχανήματα σε κάποιο πρόγραμμα κι έτσι το τελικό κόστος αγοράς ήταν πολύ μικρό. Πρόκειται για δύο μηχανήματα τα οποία θα τοποθετηθούν στο εργοστάσιο της Καρδαμάδας. Το μόνο το οποίο θα πρέπει να κάνει ο Μαστιχοπαραγωγός είναι να πλένει τη Μαστίχα όπως και πριν κι έπειτα με ραντεβού θα προσέρχεται στο μηχάνημα ώστε αυτό να κάνει τη διαλογή του καθαρού και του βρώμικου μαστιχιού. Θα είναι πολύ μεγάλη διευκόλυνση για τους παραγωγούς και θα εξοικονομηθούν αρκετές εργατοώρες», εξήγησε ο κ. Μονίαρος λέγοντας μάλιστα ότι για τη χρήση τους δεν θα επιβαρύνονται οι Μαστιχοπαραγωγοί.

 

«Ναι» στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων

Τέλος ο κ. Μονίαρος αναφέρθηκε και στις επερχόμενες εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει η Ένωση να έχει αποκτήσει νέα διοίκηση. Χωρίς να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο κ. Μονίαρος αναφέρθηκε στη διαδικασία εκλογής νέου Δ.Σ., χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως επιβεβλημένη την αντιπαράθεση επιχειρημάτων.

«Στις 22 Νοέμβρη η ΕΜΧ θα πρέπει να έχει νέα διοίκηση. Για να φτάσουμε όμως εκεί θα πρέπει οι συνεταιρισμοί να εκλέξουν τις δικές τους διοικήσεις αλλά και τους αντιπροσώπους που θα στείλουν στην Ένωση. Οι αντιπρόσωποι θα εκλέξουν το Διοικητικό Συμβούλιο και ακολούθως το 9μελες Δ.Σ. θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Ένωσης», κατέληξε ο ίδιος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ