7.11.2016 16:18

Μύθοι και πραγματικότητες για το μεταναστευτικό [ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ» ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας μπαίνουν μέσα από σειρά δράσεων, οι μύθοι που συνοδεύουν το μεταναστευτικό και που διακινούνται κυρίως μεταξύ των κλάδων των εργαζομένων που καλούνται να διαχειριστούν το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Μία από αυτές τις δράσεις πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου με τη συμμετοχή εργαζομένων στην υγεία, στα σώματα ασφαλείας αλλά και σε άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με το μεταναστευτικό.

Μέσα από το σεμινάριο η κοινωνιολόγος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Έλλη Ιωαννίδη θέλησε να αποδώσει τη σωστή διάσταση των γεγονότων απαντώντας κυρίως σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.

«Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά στην ενημέρωση των ατόμων που καθημερινά αντιμετωπίζουν σειρά ζητημάτων στην επαφή τους με πρόσφυγες και μετανάστες. Δίνεται η δυνατότητα γενικότερη ενημέρωσης αλλά και διάλυσης των μύθων που συνοδεύουν το μεταναστευτικό», ανέφερε η κα. Ιωαννίδη.

Όπως εξήγησε στον «π», για οτιδήποτε το διαφορετικό υπάρχει και το αντίστοιχο στερεότυπο. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι πρόσφυγες στο δικό τους περιβάλλον μπορεί να προέρχονται από υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Όμως η ταμπέλα του πρόσφυγα σου αφαιρεί όλες τις ιδιότητες που είχες στο παρελθόν. Ας δούμε τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, όταν οι μετανάστες έφυγαν και πήγαν στη Δανία. Τότε οι Δανοί, τους έδειχναν τις βιβλιοθήκες και τους έλεγαν «αυτά είναι βιβλία», αγνοώντας ότι απευθύνονται στους πανεπιστημιακούς», ανέφερε η κα. Ιωαννίδη.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με πρόσφυγες και μετανάστες έχουν να φοβηθούν κάτι για την υγεία τους η ίδια απάντησε: «Γνωρίζουμε και από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι αυτοί οι πληθυσμοί είναι υγιείς. Το ίδιο ερώτημα τέθηκε και στη Μυτιλήνη. Θυμάμαι μία γιατρό που είπε ότι αν αυτοί οι άνθρωποι είχαν σημαντικά προβλήματα υγείας τότε δεν θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε».

«Ελεγχόμενη η κατάσταση προς το παρόν»

Το «παρών» στο σεμινάριο έδωσε και η Διοικήτρια του «Σκυλίτσειου» Ελένη Βουτιέρου που μιλώντας στον «π» σημείωσε ότι το Νοσοκομείο έχει σηκώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος και έχει έρθει αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις ακόμα και για τα δεδομένα μεγάλων νοσοκομείων. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ